I en bil sitter en ung man, med ansiktet upplyst av kvällssolen. Han tittar in i kameran med loj blick, presenterar sig som Elliot Rodger, och förklarar att det han spelar in är hans sista Youtubefilm. Sedan fortsätter han:

“Ni tjejer har aldrig blivit attraherade av mig. Jag vet inte varför, men jag tänker straffa er för det. Det är en orättvisa – ett brott. Jag är den perfekta killen, men ni bara kastar er över avskyvärda män istället för mig, en överlägsen gentleman… Men om jag inte får er, tjejer, så kommer jag förinta er. Ni har vägrat att ge mig ett lyckligt liv, och därför ska jag ta ert liv ifrån er.”

Relaterat: Bikinitrenden som är skapad för att du ska rasa

Filmen lades upp på Reddits underforum r/cringe, en plats där man delar bilder, filmer och texter som får en att skämmas, och den översta kommentaren i kommentarsfältet lyder:

”Om detta inte är ett troll så slår jag vad om att vi kommer få reda på att den här killen är en seriemördare.”

En kommentar som i efterhand framstår som profetisk och tragisk. Bara timmar efter att han laddat upp sin film mördade Elliot Rodger sina tre rumskompisar med kniv, för att sedan sätta sig i bilen igen och köra genom staden Santa Barbara i Kalifornien, vilt skjutandes på förbipasserande. Tre av offren var unga kvinnor som studerade vid samma skola som han. Allt som allt dödade han sju personer, inklusive sig själv, och skadade 13.

Det här är inte första gången kvinnohat ligger bakom massmord i USA. 1991 inträffade den dittils blodigaste masskjutningen i landets historia i Killeen, Texas, då George Hennard körde genom en restaurangs skyltfönster med sin pickup och sköt 43 personer varav 23 dog. Han riktade främst in sig på kvinnor, och skrek under dådet att alla kvinnor i området var ”huggormar”. 2009 sköt George Sodini ihjäl tre kvinnor och skadade nio i Pittsburgh, Pennsylvania. På en lapp i en väska hittade polisen hans misogyna testamente. Både Hennard och Sodini tog, i slutet av deras dåd, sitt liv. Precis som Elliot Rodger.

Skillnaden mellan Rodger och de andra är att han tycks ha stöpts i sin kvinnohatande form mycket genom olika mötesplatser på nätet. Till exempel på forumet PUAhate.com, där han skrev att han längtade efter en värld där ”kvinnor fruktade oss”, och på Youtube där han förutom sina egna filmer följde ett gäng raggningskanaler. Hur dessa människor ser på kvinnor märktes på kommentarerna i den tråd som startades på PUAhate.com när användaren Rodgers dåd blev känt och en bild på honom dykt upp: ”vad feminin han ser ut. Han skulle förblivit celibat hela sitt liv”.

Relaterat:Google, vad är det killar inte kan..

Washington Post beskriver det ur vilket Rodger hämtat sina idéer som en ”manosfär”. Daily Dot hittar tweets från samma krets människor, där det framhålls till exempel att ”allt som hade behövts för att undvika detta var att en av er slampor släppte till och tog en för laget”. Missförstå mig inte, alla män tycker inte att det Rodger gjorde var rätt. Men när Washington Posts kolumnist Petula Dvorak i en text beskrev den starka reaktion Rodgers dåd fått på sociala medier, där kvinnor tillsammans vittnat om hans attityd hos många andra män, bröt Dvoraks kommentarsfält ut i en vredesstorm – mot henne själv. ”Inte alla män”, gormade de män som uppenbarligen tyckte det var viktigare att markera mot kvinnors ilska över att mördas och begränsas än mot de som begränsade och mördade dem.

Inte alla män är mördare, men några är det, och uppenbarligen är ännu fler beredda att ursäkta mördarna om det är så att de inte fått ligga. Det är en vidrig och oacceptabel världsbild som frodas på stängda forum, i myllan under ”mansrättsgrupper” och bland en och annan ”jämställdist”.

Och det är tillräckligt för att jag ska betrakta obskyra initiativ som Maskulint Initiativ som skrämmande, mer än något annat.


Jack Werner är krönikör på Internetworld och sociala medier-redaktör på Metro. På Twitter är han @kwasbeb.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn