Artikelserien “En startups bekännelser” bygger på anonyma intervjuer med välkända profiler på den svenska startupscenen, både entreprenörer och investerare. Vi skildrar livet bakom kulisserna i startup-världen, och söker svar på frågorna du inte vågar ställa själv.

Del ett i serien: Pitchen 
Del två i serien: Investeringen


Riskapitalister från hela världen hade samlats i USA för att gå en utbildning och lära av varandra. Nu var det dags att visa upp resultatet av deltagarnas slutprojekt på kursen.

Gruppen som presenterade bestod av personer från några av världens mest kända riskkapitalfonder, som investerat i några av världens största och mest framgångsrika bolag. De hade valt att undersöka relationen mellan riskkapitalister och entreprenörer, mer bestämt vad entreprenörerna får för slags hjälp av sina investerare.

Gruppen hade gått ut med en undersökning där de frågade investerare på de välremmonerade fonderna om vad de hjälper sina entreprenörer med. Sedan hade man låtit entreprenörerna göra samma sak.
När resultaten visades upp var det sannolikt en del av åhörarna som satte kaffet i halsen. Först visades investerarnas svar upp. De hade uppgett att det viktigaste de bidrog med var att introducera entreprenörerna till kunder och partners. De rena pengarna var nästan minst viktiga i sammanhanget.

Sedan var det dags för portföljbolagens svar att avslöjas; entreprenörerna tyckte i princip tvärtom på alla punkter.

– Jag sitter här och berättar vitt och brett om vad vi hjälper till med. Men frågar du entreprenörerna så är jag säker på att de har en annan uppfattning. Och någonstans där emellan ligger sanningen, säger en investerare på ett välkänt europeiskt riskkapitalbolag som återgav anekdoten ovan till Internetworld.

Fakta

Mer administration:

Med riskkapital i bolaget blir det ännu viktigare att ha koll på nyckeltal och kvartalsrapporter. Även om investerarna inte detaljstyr så behöver de förstås hålla koll på sina investeringar.

Högre press på entreprenörerna:

Tar man in riskkapital blir förväntningarna på tillväxt högre. Själva tanken med riskkapital är att försöka växa snabbare än man skulle kunnat göra organiskt. Och det gäller att lyckas växa i den takt som investerarna räknar med. Ytterst är det entreprenörerna som ansvaret faller på om det inte går lika bra som man trott.

Bollplank, hjälp och erfarenhet:
Investerare har ofta gott om kontakter och kan hjälpa till att introducera entreprenören till personer på viktiga positioner världen över. Investerare har också oftast jobbat länge i branschen och sett många bolag utvecklas. Det gör att de kan bidra med erfarenhet från affärslivet som unga entreprenörer ofta saknar. Investerarna bara vara ett bollplank att diskutera olika beslut med.