– Jag vill bjuda in den digitala industrin för att sitta ner och prata. Jag vill lära mig ytterligare om framtidsmöjligheterna, för jag ser att det har med jobben att göra.
Så sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, när han var gäst på Webbdagarna i Stockholm i mars i år. Nu har han gjort just det. Förra veckan samlades 18 personer från olika håll i den digitala världen på Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm. För mig som dagligen arbetar med frågorna verkade Löfvens stab ha träffat ganska så rätt i sina inbjudningar, de 18 personerna som satt runt bordet representerade bland annat juridiken ( Mårten Schulz), webbyråerna (Lisa Lindström) och dataspelsbranschen (Per Strömbäck).
När undertecknad kom in i samtalet berättade läraren Karin Nygårds, som infört ämnet Digitalkunskap på sina elevers scheman om vad hon såg som de viktigaste frågorna för skolan inom det fältet.
Stefan Löfven själv sa inte särskilt mycket, utan fördelade ordet och antecknade.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi som är verksamma lärare, som vet vad det finns för möjligheter och utmaningar i skolan, får vara med och påverka. Folk har så mycket idéer om vad skolan är och har för problem, men det man ser på sitt barns skola behöver inte vara generellt, säger Karin Nygårds, när vi pratas vid om samtalet några dagar senare.
Karin Nygårds, foto: Kristina Sahlén.
Hon påpekar att hon har kontakt med flera politiska partier: Det viktigaste är att bra idéer genomförs, inte vem som genomför dem, menar hon.
– Det är väldigt intressant när människor från olika branscher möts och pratar om vilka de stora stötestenarna är, det är bra med sådana ytor. Sen är det inte säkert att rundabordssamtal är det bästa: Man ska vara snabb i replikerna, det blir inte så mycket utrymme att fråga och fördjupa sig, säger hon.
När Stefan Löfven själv förklarar syftet med mötet säger han:
– Vi vill utveckla en digital policy, en strategi för Sverige. Därför har vi haft ett rundabordssamtal med massor av aktörer inom den typen av verksamhet, vi har diskuterat politiken mer allmänt, men också fördjupat oss i juridiken och i skolan.
Relaterat: SSU tar hjälp av Obamas verktyg
Förmodligen är det klokt av den före detta ordföranden från IF Metall att visa att han är intresserad av svenska dataspelsföretags möjligheter, såväl som av den mer traditionella svenska industrin. Men några konkreta förslag blir det inte. Löfven nämner översyn av utbildningen, en uppdatering av exportstöd så att det passar tjänsteföretag bättre och hur situationen för startups kan förbättras, fast allt på idéstadiet.
– Vi måste fånga in så mycket kunskap som möjligt och få in olika infallsvinklar, sen är det vi som måste dra slutsatserna, säger han.
Den typen av svar gör inte reportrar glada. Medielogiken säger att en intervjuad politiker bör komma med ett utspel, ta ställning. Gärna på ett sätt som enkelt går att formulera i en artikel och ställa upp som motsats mot andra partiers agendor.
Kanske håller Löfven bara på sina utspel i några veckor till: i slutet av juni är det dags för Almedalsveckan när de politiska partierna får en dag var i rampljuset. Stefan Löfven har också lovat att hålla kontakten med de olika deltagarna på samtalet, så det hela kan säkert leda till nya slutsatser.
Jag har dessutom bara fem minuters intervjutid med Stefan Löfven innan han ska iväg på nästa aktivitet. Så jag försöker igen:
Om du skulle skicka med mig en viktig sak som skiljer Sossarnas politik från Moderaternas i den här frågan, vad skulle det vara?
– Det är att vi tar oss an och utvecklar en strategi och en policy för Sverige. Vi kallar inte varandra för särintressen utan alla sitter runt ett bord tillsammans, den stora skillnaden är samspelet mellan akademi, näringsliv och politik, svarar Stefan Löfven.
Han sammanfattar själv strategin som:
– Samråd är väldigt bra.
Jag passar på att fråga Karin Nygårds om vad hennes önskevallöfte skulle vara. Hon har ett betydligt mer konkret svar:
– Att uppdatera styrdokumenten och satsa rejält på fortbildning för alla lärare.
Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:
Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn.