(Internetworld/San Francisco) De senaste månaderna har jag bland annat blivit intervjuad av ett svenskt undersökningsföretag om Stockholm som startup-stad, och om folk här i Silicon Valley känner till Stockholm och svenska entreprenörsbolag.

Det senare är en fråga som har kommit upp flera gånger den senaste tiden. Dels har andra svenska journalister varit här och undersökt det och ett gäng som var här och spelade in en film inför konferensen Startup Grind i Stockholm. Men är det egentligen så viktigt?

Frågan kom upp igen i förra veckan under Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvalls besök i Silicon Valley. Jag följde med honom för ett reportage och ett av stoppen var på entreprenörstillhållet "Nordic House", som ligger i Palo Alto i Silicon Valley. Där samlades representanter från bland andra Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och motsvarigheterna i grannländerna – Innovation Norway och Tekes i Finland. De var mer eller mindre överens om att folk här snarare pratar om Skandinavien och Norden än de enskilda länderna, och att det inte har så stor betydelse från vilket av dem man kommer.

Relaterat: Blir 2014 startup-kvinnornas år?

För verkligheten är väl den att det inte är så många som känner till att exempelvis Spotify och andra uppmärksammade svenska startups är från Sverige. Visst kan ett fåtal journalister och entreprenörer här räkna upp några svenska bolag, folk som har besökt Stockholm eller umgås i startupkluster där det ingår svenskar. Men hit kommer entreprenörer från hela världen och det är inte så viktigt var man kommer ifrån.

Desto viktigare är det att svenska entreprenörer har förebilder från sitt eget land, men det är inte samma sak. Vi behöver bolag som Spotify, Skype och Klarna för att fler ska våga ta steget och starta nya bolag. Jag upplever också att det har hänt mycket i Sverige de senaste åren och entreprenörskapet tar allt mer plats.

Mer entreprenörskap i Sverige och på andra ställen betyder heller inte att, som många vill få det till, att Stockholm eller andra ställen måste bli mer som Silicon Valley. Stockholm tycker jag ska vara Stockholm och dra nytta av det som är bra där. Som exempelvis kompetenta ingenjörer och utvecklare, bra idéer och fördelarna med att bo i ett land där kvinnor kan starta företag även om de har barn. Sedan kan vi så klart hämta inspiration från Silicon Valley.

Relaterat: Svensktät höst i Silicon Valley

Allt fler svenska entreprenörer kommer också hit till Silicon Valley för att söka lyckan. Men vem de är som entreprenörer och vad de har att erbjuda betyder mycket mer än var de kommer ifrån.


Miriam Olsson Jeffery är frilansjournalist och Internetworlds korrespondent i Silicon Valley. På Twitter är hon @miriamolsson.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn