OM ARTIKELSERIEN: Hur skickligt ett företag analyserar sina besökare och kunder kan vara skillnaden mellan framgång och undergång. För att verkligen lära känna dina kunder och hur de upplever dina digitala produkter och tjänster gäller det att första samla in rätt data och sedan lära dig att tolka informationen på rätt sätt.

I fyra artiklar tar vi upp olika aspekter av webbanalys i dagens digitala landskap för att reda ut begrepp och ge tips och inspiration.

Google analytics har sedan det introducerades 2005 blivit något av en standard för webbanalys. Det beror inte bara på att verktyget är gratis utan också på att det är ett kompetent analysverktyg med många möjligheter. Men det finns också en hel del som Google Anlytics inte kan göra, eller som andra aktörer gör bättre. Här är sex verktyg att titta närmare på för den som vill ta sin webbanalys till nästa nivå.

Clicky

Clicky är ett kompetent och avancerat analysverktyg som genererar statistik i realtid. Med Clicky kan du följa varje enskild besökare på din sajt och se vad hen gör (vilket inte är lika enkelt i Google Anlytics). På det sättet kan du lära dig saker om hur olika specifika typer av besökare beter sig på sajten. Verktyget är gratis för sajter som har mindre än 3000 sidvisningar per dag. Därefter kostar det från cirka 10 dollar i månaden och uppåt. Clickys gränsnitt kräver en del att lära sig.

Relaterat: “Marknadsföringen har för alltid förändrats”

Crazy egg

Ett välkänt verktyg i analysvärlden som låter dig följa exakt hur dina användare klickar och skrollar på sajten – och var de slutar klicka eller skrolla.

Lars Johansson
Lars Johansson startade bloggen Webbanalys.nu

– Google analytics är bra på att se vad besökaren gör av det som är möjligt att göra på sajten. Men Google analytics ser inte om besökaren klickar till exempel på en bild eller text som inte är klickbar. Det gör verktyg som Crazy Egg eller Clicktale (se nedan), säger Lars Johansson, medgrundare av analysföretaget Outfox och tidigare upphovsman till bloggen Webbanalys.nu.

Priset för Crazy Egg ligger på nio dollar i månaden och uppåt.

Clicktale

Tjänst för att i detalj studera hur dina besökare agerar på sajten. Du kan till exempel “spela upp”-enskilda besök i realtid för att få en bättre bild av hur besökarna reagerar på din sajt. Du kan följa hur besökaren klickar och pekar både för besökare som använder dator som mobilen. Clicktales grundläggande tjänst är gratis för sajter med mindre än 5000 sidvisningar per månad. För de som vill ha mer funktionalitet och service finns premiumversionen där priset anpassas inividuellt.

Optimizely

Att göra A/B-tester på sajten är grundläggande för den som vill optimera mot tydliga konverteringsmål av olika slag. Optimizely är ett bra verktyg för att testa olika designer, texter och strukturer för att se vad som fungerar bäst för dina mål.

Priset ligger på runt 15 Euro per månad.

Relaterat: Konverteringsoptimering – det nya svarta

Convert.com

Ett annat bra verktyg för A/B-tester. Integreras enkelt med Google Analytics.

Moz Analytics

Moz.com är ett av nätets största seo-företag. Deras analysverktyg anses mycket bra när det gäller analys och hantering av länkar. Det kan vara mycket värdefullt för att förbättra din sökoptimering. Priset ligger på 99 dollar i månaden.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn