(Uppdaterad) Sedan 13-tiden på måndagen går gruppen ifråga inte längre att nå. Av vittnesmål att döma har Facebook gjort helt om i sin bedömning, sannolikt som ett resultat av uppmärksamheten kring gruppen.

Internetworld fortsätter söka Facebook för mer information.

(Uppdaterad 2) Facebook bekräftar att gruppen ifråga blockerats, och ber om ursäkt för det inträffade. 


Det var under midsommarhelgen som Facebookgruppen “Vitmakt neger slakt” fick stor uppmärksamhet i sociala medier. Mängder av användare har anmält sidan för att få den nedstängd.

Facebooks "gemenskapsregler" förbjuder uttryckligen hatiskt innehåll och hets mot folkgrupp. Bland annat med formuleringen “vi tillåter inte att enskilda personer eller grupper kränker andra personer utifrån etnicitet, nationellt ursprung, religion, kön, sexuell läggning, handikapp eller sjukdom.”.

Trots det har Facebook konsekvent sagt nej till att stänga ned gruppen.

Relaterat: Facebookinlägg på mellanstadienivå

“Vi har granskat sidan som du anmält på grund av hatiskt innehåll eller hatiska symboler och kommit fram till att den inte bryter mot våra gemenskapsregler” lyder det svar som till synes samtliga anmälningar bemötts av.

Jan Fredriksson på Northern Link PR fungerar som Facebooks talesperson i Sverige. När Internetworld når honom ber han att få återkomma efter att ha satt sig in i ärendet. Men i ett mejl bekräftar att samtliga anmälningar hanteras av människor, snarare än på maskinell väg.

Relaterat: Facebook: Amning är vackert

Det är alltså anställda på Facebook som beslutat att gruppen i fråga ska få finnas kvar, snarare än ett textigenkänningsprogram eller liknande.

“Alla anmälningar hanteras av riktiga människor. Det gör att ledtiderna blir lite längre, men kvalitén blir förstås bättre än om en maskin gör bedömingen,” skriver Jan Fredriksson.

Samtidigt rapporterar sajten Interasistmen att en kampanj som uppmanade svenskar att inte rösta på Sverigedemokraterna i höstens riksdagsval, med budskapet “rösta inte på rasisterna, det vore aSDumt”, blockerats av Facebook. Det med hänvisning till samma gemenskapsregler som i fallet ovan.

Relaterat: Här är Facebooks svar på Snapchat