Hur skickligt ett företag analyserar sina besökare och kunder kan vara skillnaden mellan framgång och undergång. För att verkligen lära känna dina kunder och hur de upplever dina digitala produkter och tjänster gäller det att första samla in rätt data och sedan lära dig att tolka informationen på rätt sätt. I fyra artiklar tar vi upp olika aspekter av webbanalys i dagens digitala landskap för att reda ut begrepp och ge tips och inspiration.

Del 1 i serien: Bortom Google Analytics – sex verktyg som tar din analys till nästa nivå

1. Spåra användare över olika enheter med Universal Analytics

Tidigare i år lanserade Google en stor uppdatering till Google Analytics kallad Universal Analytics.

– Det man ska veta först och främst är att Universal Analytics bara är en ny spårningskod som ger nya möjligheter, inte ett helt nytt system. Det blir ju lite förvirrande eftersom Google talar om Universal analytics som något nytt. Det är fortfarande samma gränsnitt för användaren, säger Lars Johansson, erfaren analysexpert, medgrundare av analysföretaget Outfox och tidigare bloggare på Webbanalys.nu.

För att använda de nya möjligheterna krävs dock att man gör en ny installation med den nya spårningskoden på sin sajt. Universal Analytics innehåller flera uppdateringar men det finns en sak som sticker ut som den viktigaste förändringen.

– Det som är en “killer feature” i Universal Analytics är att kunna spåra besökare över flera olika enheter som mobil, dator eller platta, säger Lars Johansson.

Just detta är en av de största utmaningarna för analys idag eftersom användare rör sig mellan olika enheter under en köp- eller konverteringsprocess. Och då vill man undvika att räkna samma besökare flera gånger eller till exempel tro att ett besök är misslyckat om inget köp gjordes, när i själva verket samma användare genomförde sitt köp på mobilen en stund senare.

För att kunna följa besökare över flera enheter krävs att du knyter ett id-nummer, kallat User-id, till varje besökare. Ett User-id kan vara egentligen vilken information som helst som du kan använda för att verifiera att en användare är densamma även om den använder olika enheter. Det bästa sättet är att använda en inloggningsfunktion och generera ett id-nummer när en användare loggar in med sina inloggningsuppgifter.

– Det är det öppnaste och ärligaste sättet gentemot användaren, säger Lars Johansson.

Enligt Googles användaravtal så ska dock User-id-datan som används för att spåra användaren i Google Analytics inte innehålla information som kan identifiera personen bakom. Så även om du som sajtägare har personlig information som användarnamn och e-postadresser i ditt system, och använder dessa uppgifter för att identifiera användaren, så är det inte tillåtet att skicka in sådan data i Google Analytics.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning