Det är svenska Google som gått igenom webbplatserna hos de 50 största företagen i Sverige, enligt tidningen Veckans Affärers VA500-lista, för att ta reda på hur mobilanpassade de är.

Resultaten är slående för alla med ett intresse för e-handel och webbutveckling.

49 procent av företagen på listan saknar helt en mobilanpassad webb. Bland syndarna finns jättar som Volvo, Ericsson, Preem, Nordea och SEB.

Relaterat: Traderas responsiva sajt fördubblade aktiviteten

Bland b2b-företagen saknar hela 63,6 procent en mobilsajt. Bland företagen som vänder sig direkt till konsumenter är motsvarande siffra 33,3 procent.

Företagen ligger alltså långt efter användarnas beteende. Sedan länge har en stor del av svenskarnas surfande flyttat till mobiltelefoner och surfplattor.

– Idag borde siffran vara hundra procent, säger Anders Berglund, Sverigechef på Google, till Internetworld.

Enligt ytterligare en undersökning från Google, byggd på telefonintervjuer med 1000 svarande i Sverige, har 73 procent av svenskarna en smart telefon och 38 procent en surfplatta.

Relaterat: Tre saker du borde analysera med Google Analytics

62 procent av svenskarna använder mobilen till att göra research inför köp eller slutföra köp hos en e-handlare.

– Många tror fortfarande att kunder inte agerar fullt ut eller slutför köp via mobilen. Det stämmer inte längre, säger Anders Berglund.

Klart är också att mobilappar inte räcker som komplement. På områdena teknik, retail, underhållning och resor svarar ungefär 70 procent av användarna att de hellre använder mobilens webbläsare än en app för att söka information om produkter eller tjänster.

– De flesta svenskar har en smartphone. Om du som företag inte ens har en mobilsajt så är det klart att dina kunder studsar direkt, säger Anders Berglund.

Vidare uppger 49 procent av de svarande att de inte besöker en sajt i mobilen igen, om den inte visas på rätt sätt i mobiltelefonen.

Anders Berglund tillträdde som chef för Google Sverige i mars i år. Två områden ligger i fokus för det svenska bolaget framöver, säger han.

Det ena är att driva utvecklingen av den mobila webben, för att få svenska företag att utveckla sin närvaro där.

– Jag vill att fler företag börjar lyssna på kunderna och utveckla där de faktiskt finns. Jag vill att fler börjar reflektera och ställa frågan om hur man själv jobbar med det mobila gränssnittet, säger Anders Berglund.

Det andra är att driva annonsintäkter till Youtube:

– Det pågår en jätteomställning på tv-marknaden. Hälften av alla svenskar konsumerar innehåll på Youtube varje dag, men annonsörerna har knappt hittat dit. Det vill jag ändra på, säger Anders Berglund. 

Fakta

Inom vissa områden görs nästan hälften av sökningarna på Google i Sverige från mobilen.

Bland de användare som söker information som har med restauranger att göra, så använder 47 procent Googles mobilsajt. För heminredning är siffran 46 procent, och för skor är siffran 44 procent.

Källa: Google Sverige

Detta är vad svenskarna värdesätter mest när de e-handlar i mobilen, enligt Googles undersökning.

1000 svarande fick frågan “vad är de två viktigaste sakerna när du besöker en butiks mobila hemsida”. Inom parentes anges andelen svarande som kryssade för just det alternativet:

*Jag kan lätt navigera på sidan (31%)

*Jag kan se öppettiderna (24%)

*Jag kan lätt köpa det jag letar efter direkt (16%)

*Jag kan lätt hitta till närmaste butik (13%)

*Jag besöker aldrig butikers hemsidor (10%)

*Övrigt (6%)

Källa: Google Sverige

Här är företagen på VA500-listan som helt saknar en mobilanpassad webb:

Volvo, Ericsson, Skanska, Preem, Nordea, Scania, Securitas, Nordstjernan, SKF, Astrazeneca, Peab, Assa Abloy, Tele2, Boliden, SSAB, SEB, Swedbank, Autoliv, Axfood, Stena Metall, Folksamgrupppen, Handelsbanken, Alfa Laval, LKAB

Källa: Google Sverige