Mathias Sundin, oppositionsråd för Folkpartiet i Norrköping, säger att han, liksom många andra, till en början var skeptisk till bitcoin.

– Jag hade sett de negativa rubrikerna om hur kursen gick upp och ned. Jag trodde det var en oseriös internetgrej. Men när jag började läsa på insåg jag vilken enorm potential det har, säger han till Internetworld.

För att sprida kunskap om den digitala valutan går han därför till val på en ovanlig premiss. Fram till och med riksdagsvalet i höst kommer Mathias Sundin enbart ta emot politiska donationer som görs i bitcoin.

Relaterat: Miljoner till svensk bitcoinbank

– Rent pengamässigt hade det förmodligen varit smartare att ta emot svenska kronor. Men ska man vara tydlig i sitt budskap så får man begränsa sig lite. Det är viktigare för mig att få prata om de här frågorna än att få in jättemycket pengar i kampanjen, säger Mathias Sundin.

Det går heller inte att bortse från pr-värdet i hans tilltag. Sedan i slutet av förra veckan har Mathias Sundin fått uppmärksamhet i såväl amerikanska som brittiska och ryska medier.

– Det är inte så förvånande men det är väldigt roligt. Vi lever i en värld där saker kan få väldigt snabb spridning, och eftersom man kan donera från vilket land som helst kan det ju finnas ett nyhetsvärde i det.

Hur mycket pengar har du fått in?
– Hittills är det motsvarande fyra tusen kronor, fördelat över 90 donationer ungefär.

Relaterat: Video: här är Sveriges första bitcoinautomat

Den politik Mathias Sundin vill driva avseende bitcoin handlar, åtminstone till en början, mest om att “hålla tillbaka”.

– Jag vill se till att Sverige blir ett bra land för att utveckla den här typen av valutor, och att vi kan få fler startups på området. Men framförallt är det jätteviktigt att vi får lagstiftare som kan motstå kommande krav på hårda regleringar eller rena förbud. Om den här sortens valutor får ordentligt genomslag så kommer det att påverka inte minst bank- och finansvärlden.

Han exemplifierar med Skatteverkets vilja att beskatta transaktioner med bitcoin:

– Den typen av regler skulle hämma utvecklingen kraftigt i Sverige. På kort sikt handlar det om att hålla tillbaka sådana förslag. På längre sikt kan det naturligtvis behövas en mer balanserad reglering, säger Mathias Sundin.

Samtidigt är det tydligt att bitcoin fortfarande är en ung och instabil valuta. Växelkursen har åkt berg-och-dalbana den senaste tiden, med dramatiska svängningar inom loppet av bara ett par dagar.

Infrastrukturen är inte heller stabil: Nyligen gick Mt Gox, en av världens största handelsplatser för bitcoin, plötsligt omkull, med stora förluster som resultat för de som valt att lägga sina besparingar där.

Relaterat: "Var är våra pengar?" Internetworld besöker Mt Gox i Tokyo

– Givetvis ska man vara medveten om riskerna. Jag säger inte att man som privatperson ska stoppa in alla sina besparingar i bitcoin. Men potentialen i systemet är enorm, och då inte bara som en valuta. Bitcoin ger oss ett sätt att utbyta värden över nätet som inte är beroende av den existerande bankinfrastrukturen, säger han.

– Om man som Marc Andreesen tror att detta är lika stort som internets bildande, då kan man konstatera att internet också var ganska skakigt i början, säger Mathias Sundin.