Konkurrensen på marknaden för betalningssystem är tuffare än någonsin. Utvecklingen sätter hård press på svenska Klarna, som i dagsläget hanterar nästan tio procent av alla e-handelsbetalningar i Europa.

Nyligen lanserade e-handelsjätten Cdon sin länge emotsedda betalningstjänst. Qliro, som den heter, har tidigare kallats för en “Klarna-dödare”, och hanterar både fakturor och delbetalningar.

Medieuppgifter har tidigare gjort gällande att Cdon-koncernen skulle kunna spara upp till 100 miljoner kronor om året genom att ersätta Klarna med en egenutvecklad tjänst.

Relaterat: Cdon vill lämna Klarna

Sedan i juni har Qliro pilottestats på Cdon-sajten Members.com. Nu uppger bolaget att den även kommer rullas ut på vitvarusajten tretti.se, ett av de största varumärkena i Cdon-koncernen. Det enligt Cdons delårsrapport för perioden januari till juni 2014.

Qliro ska rullas ut på tretti.se under det tredje kvartalet i år. Det framgår inte om tretti.se därmed också avslutar sitt samarbete med Klarna, men då de båda tjänsterna fyller samma funktion är det inte orimligt att så sker.

Samtidigt rapporterar di.se att kortföretagen Visa och Mastercard båda kommer lansera såkallade “mobila plånböcker” i Sverige i år. V.me respektive Masterpass, som de två systemen heter, är båda till för att möjliggöra betalningar hos anslutna e-handlare direkt från mobiltelefonen.

Relaterat: Nu kan företag ta betalt med Swish

Båda systemen låter kunden betala hos anslutna handlare genom att helt enkelt knappa in ett lösenord i mobilen. Användaren kommer alltså inte längre att behöva skriva in sina kortuppgifter. Målet är en smidigare och enklare köpupplevelse, som leder till fler avslutade köp via mobilen.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski menar att Klarnas system är mer flexibelt och därmed både säkrare och enklare att använda.

– De vill gärna ha en standardmetod för alla betalningar. Problemet är att så fort alla nätbedragare har klurat ut ett sätt att hacka sig in i en lösning så är den utdömd. Vi tror att man måste ha en mer dynamisk lösning, säger han till di.se.

Han menar att en betallösning måste anpassa säkerheten, och därmed krångligheten i affären, till värdet på de varor som ska byta händer.

– Om du ska köpa en bok kanske vi nöjer oss med att be om din e-postadress och ditt postnummer. Då tycker vi att det är tillräckligt säkert. Om du ska köpa en bil skulle vi be dig om betydligt mer information, vilket du också skulle acceptera eftersom det är ett större köp, säger han.