För sjunde året i rad rankar Cornell University, skolan INSEAD och FN-organet WIPO, World Intellectual Property Organisation, världens mest innovativa länder.

Sverige halkar ned från fjolårets andraplats till en tredjeplats på årets lista.

Syftet med rankingen är att mäta olika länders innovationskraft. Det görs genom att undersöka deras institutioner, satsningar på forskning och utveckling, infrastruktur, utveckling inom affärer och marknad, utbildning, samt kunskaps- och teknikproduktion och kreativa produktion. Sammanlagt 143 länder rankas i rapporten.

Relaterat: Ingen bryr sig om att du är svensk

Sverige har legat stadigt på en andraplats på listan i fyra år. Tappet till en tredjeplats beror på något sämre förutsättningar, enligt rapporten. Det vill säga: det svenska samhällets förmåga att främja innovation har försämrats något jämfört med föregående år.


Världens mest innovativa länder, enligt rapporten Global Innovation Index 2014.

Samtidigt står Sverige starkt på många områden.Särskilt hög klass håller vår forskning och utveckling, det svenska universitetsväsendet samt vår förmåga att producera och exportera kunskap och innovativ teknik.

Relaterat: Därför är Stockholm #sohotrightnow

Värt att notera är även att Sverige är det högst rankade av samtliga nordiska länder i rapporten.

- Sverige visar spektakulära resultat utan några större svagheter, och är ett av världens mest innovativa länder, sade INSEADs vd Bruno Lanvin i samband med att rapporten presenterades.

- Ni är som en toppstudent som sitter längst fram i klassrummet, fortsatte han.

Särskilt framstående är Sverige på it-området, med företag kopplade till datorer, hårdvara, mjukvara, telekom och e-handel.

Fakta

Fjolårets placering inom parentes

1. (1) Schweiz

2. (3) Storbritannien

3. (2) Sverige

4. (6) Finland

5. (4) Nederländerna

6. (5) USA

7. (8) Singapore

8. (9) Danmark

9. (-) Luxemburg

10. (7) Hong Kong (Kina)

Källa: The Global Innovation Index 2014