Amerikanska Uber, ett taxibolag som använder mobil teknik för bokning, betalning och kundservice, har fått rejält med uppmärksamhet sedan lanseringen i Stockholm i fjol. Nu gör Taxi Stockholm en satsning på samma område för att försvara sin hemmaplan.

Taxi Stockholm Premium, som den nya tjänsten heter, är på många sätt en direkt kopia på Ubers framgångsrecept. Till skillnad från “vanliga” Taxi Stockholm-bilar kommer premiumbilar enbart att kunna förbeställas via en app. Bilarna är svarta och mer exklusiva modeller från Volvo och Mercedes. De kommer utan dekaler på utsidan, och föraren bär kostym.

Relaterat: Nu börjar Uber med båtar

Redan nu provkörs ett tjugotal premiumbilar i Stockholm, enligt Dagens Industri. Den riktiga lanseringen sker i höst, och då med ett femtiotal bilar.

– Vi ser att det finns ett behov av ett exklusivt och mer diskret sätt att transportera sig med taxi. Det är en sådan tjänst vi lanserar, säger Carina Herly, marknadschef på Taxi Stockholm.

Nytt är även att kunder ska kunna spara sina betalningsuppgifter i appen, för att på så vis betala i förskott. Därmed blir resan smidigare och kunden slipper krångel med kortbetalning i bilen.

Relaterat: Totalt priskrig på Taxi i San Francisco

Till skillnad från Uber kommer dock Taxi Stockholms bilar även i fortsättningen att köra med taxameter. Just frågan om taxameter ledde i fjol till en tvist mellan Uber och Transportstyrelsen.

– Vi kör med full transparens. Du vet exakt vad det kostar innan resan eftersom resan är förbetald. Vi har en sund prissättning och vi kör med ett hållbart koncept, fortsätter Carina Herly.

Carina Herly medger att den nya tjänsten är ett svar på Ubers lansering i Stockholm. Samtidigt påpekar hon att det amerikanska bolaget fortfarande är en pyttespelare på den svenska marknaden:

– Enligt en bred undersökning om Stockholmarnas taxivanor som vi har gjort så känner nio av tio Stockholmare inte ens till att Uber finns. Jag kan inte säga att det har varit en märkbar förändring, men det är klart att de agerar på samma marknad som vi, säger hon.