Coop.se är en av Sveriges största mat- och receptsajter. Sajten är byggd av byrån Nansen och prisades hösten 2012 som en av Sveriges bästa webbplatser på Episerver Awards.

Men igår kväll möttes besökare på sajten av ett oväntat meddelande. Den som försökte läsa ett recept fick istället se en stor varningstext från publiceringssystemet Episerver, som berättade att sajtens licens behövde uppdateras.

Coop.se skärmdump meddelande

Maximalt antal registrerade användare hade överskridits, stod att läsa i felmeddelandet, som även uppmanade sajtens ägare att uppdatera: "Det här meddelandet kommer visas tills dess att licensfelet har åtgärdats."

Relaterat: Checklista: Fem CMS-misstag att undvika

Meddelandet är uppenbart formulerat för en webbansvarig, men visades alltså för samtliga besökare på sajtens receptsidor.

– Det är så här Episervers licensregler ser ut, tyvärr. Det är olyckligt att vi inte såg det tidigare, säger Kalle Hoppe, systemutvecklare och kundansvarig på Nansen.

Episerver publicerar automatiskt ett varningsmeddelande på sajter som ej betalat för sin licens.

I felmeddelandet uppges även hur många registrerade användare som finns på Coop.se, eller i vilket fall hur många som Coop har betalat för: 700 000 stycken.

Det är känslig information som en kund rimligen inte vill dela med sig av till omvärlden.

Relaterat: Artikelserie: Framtidens webbpubliceringssystem 

Kalle Hoppe, som just nu är på semester, var en av de som fick rycka in för att åtgärda missen.

–  Vi fick köpa fler licenser, helt enkelt, säger han.

– I vanliga fall har vi notifieringar på sånt här och håller koll varje månad. Men nu gick det över tröskeln, tyvärr. Det är ju semestertider, fortsätter Kalle Hoppe.

Internetworld har sökt ansvariga på Coop för en kommentar.