Skogsbranden har fått människor att flockas till de webbplatser som ska ha uppdaterad information om brandens utbredning och evakueringsplaner. Men på flera håll har tillströmningen blivit för stor. Minst två viktiga webbplatser har kraschat under belastningen och varit svåra eller omöjliga att nå.

Det gäller Norberg.se, webbplatsen för den kommun där invånarna just nu rekommenderas att förbereda sig på en eventuell evakuering eller frivilligt söka sig från staden. Vid 11-tiden på tisdagen lades en nödsajt med den enklaste informationen upp på Norberg.se.


Men även Länsstyrelsens webbplats har dukat under. Den har för många varit den mest tillförlitliga källan till uppdaterad information om brandens framfart.

Men när webbplatserna har slutat fungera har sociala medier blivit än viktigare. Så väl Länsstyrelsen i Västmanland som Norberg kommun har kontinuerligt uppdaterat sina respektive Facebookflöden med information. Genomslaget har bitvis varit massivt – en post från Länsstyrelsen på måndagskvällen har i skrivande stund delats inte mindre än 7500 gånger.

Relaterat: Kraschade sajter i brandens spår

De havererade webbplatserna har fått @krisinformation, myndigheternas officiella Twitterkonto, att hänvisa till Facebooksidor istället för webbplatserna. 

Åsa Erikols, kommunikatör på Länsstyrelsen i Västmanlands län, säger att Facebook och liknande kanaler fanns med i kommunikationsplanen innan branden.

– Det finns med i vår krishanteringsplan att använda sociala medier, säger hon.

En enda statusuppdatering har fått 7500 delningar. Hur ofta får ni sådan respons? 
– Aldrig annars.

Märker ni av ett ökande antal som följer er på Facebook och Twitter? 
– Ja, men jag vet inte hur mycket just nu.

Vad har ni lärt er av situationen?
– Det är någonting vi kommer utvärdera. Men det får bli vid ett senare tillfälle, det är inte aktuellt just nu.

Kommuner och Länsstyrelsen har också samarbetat genom att dela varandras statusar för att ge större spridning till viktig information.

Relaterat: Myndigheterna vill bjuda på sina data