Miljöpartiet har i veckan tvingats gå ut och dementera att det skulle ha köpt likes på Facebook. Detta sedan partiets Facebooksida oväntat fått över 50 000 nya likes på en vecka, vilket mer än fördubblade antalet personer som partiet når med sina uppdateringar.

Om det nu är riktiga människor de når, för en sådan ökning väcker direkt misstankar om köpta fans. Och visst ser det misstänkt ut. Av 84 000 fans finns mindre än hälften (48 procent) i Sverige. 10 procent finns i Colombia. Fyra procent i Argentina, och så vidare. Som en jämförelse kan sägas att Socialdemokraternas likes till 93 procent kommer från Sverige.

Relaterat: SD-ledaren fick fejkade följare

Så nog är det något märkligt här. Men att Miljöpartiet skulle ha köpt likes? Knappast.

Det vore dels meningslöst och dels lätt att genomskåda. Meningslöst eftersom en hög siffra på ett partis Facebooksida knappst ger några röster. Lätt att genomskåda för att att … Tja, se siffrorna ovan. De kommer från www.socialbaker.com och kan plockas fram av vem som helst.

Så vad är det som händer? Det är ju inte direkt första gången. Tidigare i år rusade följarantalet för Miljöpartiet på Twitter i höjden. Feministiskt initiativ fick i somras 10 000 nya Facebookfans i Turkiet. Och Jimmie Åkessons följarantal ökade med 20 000 över en natt.

En förklaring är att någon försöker jävlas. Upplägget skulle vara enkelt: Lägg lite pengar på att köpa följare åt någon du ogillar och avslöja sedan personen eller partiet som fuskare. Så kan det naturligtvis vara. De som säljare följare och likes har naturligtvis inte högre moral än att ställa upp på en sådan bluff.

Men kanske krävs inte ens sådan illvilja. Det märks om man råkar ut för en sådan tillströmning och tar sig tid att gå igenom de nya följarna, vilket vissa faktiskt har gjort. Det visar sig då ofta följa ett par konton som inte tycks ha någonting med varandra att göra, precis som man kan vänta sig av en bot som lajkar mot betalning.

Men även några som knappast har betalat. Varför?

Förklaringen kan vara att den som kontrollerar botar måste anstränga sig för att undgå upptäckt, eftersom både Twitter och Facebook kvickt raderar uppenbart fejkade konton. Det finns flera strategier för att göra det. Ett är att låta fejkkontona twittra ut riktiga meningar kopierade från nätet. En annan är att följa fler konton än de som har betalat för sig. Analyser av fejkföljare har kommit fram till att det senare är en strategi som faktiskt används.

Relaterat: Saker jag lärde mig av ”Du, jag & Youtube”

Med andra ord: Tiotusentals fejkkonton kan börja följa ett slumpvis utvalt konto för att se verkligare ut. Det kan vara vad som har hänt i de här fallen:

Så nästa gång ett följarantal skjuter i höjden, utgå inte från att följarna är köpta. Det rör sig troligtvis om slug taktik från säljarens sida. Eller så är Kjell Eriksson i farten.

Relaterat: Här bor Instagrameliten gratis


Linus Larsson är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @LinusLarsson.