En debatt har blossat upp kring träffarna STHLM Tech Meetup och det kommande, större eventet STHLM Tech Fest. Kritiker menar att tillställningarna präglas av en grabbig och ibland direkt sexistisk stämning.

Stockholmsbolaget Mentimeter hör till dem. Företaget har har valt att hoppa av tillställningen STHLM Tech Fest, som äger rum på Stockholm Waterfront den 4-5 september. I ett blogginlägg hänvisar företagets vd Johnny Warström till tre orsaker:

Uttalanden på Facebook om hur det är vackra kvinnor som ska locka till Stockholm, sexistiska skämt från scenen och att en av talarna är Sean Rad, vd för dejtingtjänsten Tinder. Han ska tala under rubriken under rubriken “culture/diversity/CSR” – kultur, mångfald och företags sociala ansvar.

Till saken hör att Tinder just nu är indraget i en process där Whitney Wolfe, den enda kvinnliga medgrundaren, anklagar en tredje medgrundare för sexuella trakasserier.

Relaterat: Så (o)jämställda är internetbolagen

Donna Hanafi är marknadschef på Mentimeter. Hon riktar skarp kritik mot arrangörerna.

– Jag har sen en tid valt att inte gå på eventen, eftersom de håller en sådan här jargong och en sådan ton mot kvinnor, säger hon.

Flera reagerade på talarlistan när den först presenterades i somras, eftersom den då bara bestod av män. Sedan dess har flera nya talare lagts till på listan vilket har jämnat ut könsbalansen. Men kritiken kvarstår.

– Vi kan inte hålla på och bygga företag på det sättet. Jag vet att vi på Mentimeter inte heller är så bra, jag är enda kvinnan i bolaget, men vi jobbar för att förändra det.

– En grej som fick oss att reagera var när Tyler (Crowley, arrangören. reds anm.) skrev på Facebook att man bör komma till Sthlm tech fest för att Sverige har så vackra kvinnor och länkade till en artikel om Tinder.

Facebookuppdateringen i fråga plockades bort kort efter att den publicerades.

Paulina Modlitba Söderlund, tidigare kommunikationschef på Tocaboca, är även hon kritisk. Själv vill hon inte uppmana till bojkott av STHLM Tech Fest, men säger att hon och andra har börjat skissa på events som ska fungera som alternativ, där man lägger större vikt vid jämställdhet och mångfald.

– Det har etablerats en “bro-kultur” som man känner igen från många andra startupkulturer, till exempel i USA där jag själv har bott. Här har vi fortfarande en chans att tänka större än så. Vad säger att Stockholmscommunityt måste se ut som det ser ut på alla andra ställen? Vi har en chans att skapa en större mångfald, säger hon.

– Det saknas alternativ, både i form av återkommande träffar och ett större, årligt event.

Relaterat: Blir 2014 startup-kvinnornas år?

Tyler Crowley är arrangören av STHLM Tech Fest och medger att det har fällts olämpliga skämt och kommentarer vid hans events. Samtidigt säger han att STHLM Tech tar lärdom och nu ska jobba för att ändra på det.

– Jag har förstått att vissa inte känner sig välkomna och det känns fruktansvärt. Både jag och sponsorerna tar det här väldigt allvarligt. Jag vidtar nu åtgärder för att förändra det och jag lovar att göra allt jag kan för att lyckas.

Tillsammans med sponsorerna ska han nu ta fram en policy för talare för att undvika skämt och kommentarer som upplevs som kränkande.

– Den kommer handla om vad som är känsligt och betona att vi riktar oss till en bred publik. Det ska inte vara en grabbarnas klubb. Vissa kommentarer som används i sådana kretsar är inte lämpliga här. Vi måste påminnas om det hela tiden. Därför vill jag tacka kritikerna för att de har påpekat det, så länge deras avsikt är att vi ska bli bättre. Vi lär oss hela tiden.

Att Tinders vd har bjudits in trots den pågående rättsprocessen om påstådda sexuella trakasserier försvarar han.

– Stämningen är inte avgjord och jag är nyfiken på vad resultatet ska bli. För mig är det mycket viktigt att betona att alla är oskyldiga tills motsatsen har bevisats. Om han hade funnits skyldig så hade han aldrig blivit inbjuden, men nu får jag och publiken en chans att ställa de svåra frågorna, säger Tyler Crowley.

I samarbete med MTGx har STHLM Tech delat ut 300 gratisbiljetter bara för kvinnliga deltagare. De ska enligt arrangören ha gått åt på tre timmar.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn

Fakta

STHLM Tech Fest äger rum på Waterfront i Stockholm den 4-5 september.

Bland företagen som finns representerade märks Mojang, Truecaller, TechCrunch, Tesla Motors, Dice, Klarna och Bonnier Growth Media.