Vi på Codarica är tacksamma för att vi fått dela våra lärdomar och åsikter med er här på Internetworld. Ni har fått ta del av en hektisk period, där mycket har förändrats för oss. Nu lämnar vi Loggenbloggen, med en stor dos separationsångest, för att ge rum till de fantastiska killarna på Apprl. Vårt sista inlägg handlar om det vi lärt oss av vår flytt till USA.

Att flytta ett företag till USA är svårt, men inte omöjligt! Många drömmer om att driva sitt företag från USA, och det är en dröm man inte ska förkasta. USA erbjuder väldigt mycket till en entreprenör. Här finns kapital att hämta, mentorskap och värdefulla kontakter i branschen.

Alla som vill starta företag i USA har olika förutsättningar, men här är de bästa tipsen som vi har att erbjuda som grundar sig i att vårt svenska AB nu agerar som ett systerbolag till vårt amerikanska Inc.

1. Skaffa bra advokater
När vi startade vårt amerikanska företag så var det svårt att veta vart vi skulle börja. Söker man på nätet? Måste man ha advokater? Hur registrerar man ett företag? Det finns flera vägar att gå, och har man snålt om pengar så kan man självklart göra det mesta själv. Dock är det en lång och svårbegriplig process.

Vi använde oss istället av en amerikansk advokat för att registrera vårt företag. För ca 20 000 kronor fixade våra advokater registrering och dokumentation, vilket tog ungefär två veckor. Glöm inte att be om referenser på tidigare kunder, och se till att din advokat har erfarenhet av att jobba med startups!

2. Förhandla 24/7
Detta är mitt absolut viktigaste tips till alla USA-aspirerande entreprenörer. ALLT är förhandlingsbart. Många startups här i USA förhandlar med advokater för att få ned kostnader eller avtal som skjuter upp en viss summa tills när man har rest en visst mängd kapital. Exempelvis har vi fått advokattjänster värda 15 000 dollar, vilka vi betalar för först när vi fått in 350 000 dollar i kapital. Förhandla om allt, det värsta som kan hända är att de säger nej.

3. LLC vs. C Corp
Vi valde att registrera oss som ett C Corporation i delstaten Delaware. Detta för att vårt amerikanska företag kommer att vara vårt huvudföretag, och alltså där all aktivitet sker. C Corp är den högsta bolagsformen i USA, och alltså den vanligaste när man vill ha med investerare att göra och driva bolag på heltid. Vill man inte ta in kapital i det amerikanska företaget så kan en LLC fungera lika bra. Detta kommer era advokater att hjälpa er med! Vill du även att ditt företag ska vara aktivt i andra delstater så kan man ansöka om det efter bolagsbildning.

4. Redovisningsbyrå
Generellt är bokföringen enklare och mindre tidskrävande i USA. Till exempel behöver du inte spara kvitton här. Däremot kommer du ha fullt upp med annat, så det kan ändå vara en bra investering att ha bokföringsstöd i ditt bolag. Här kan man också förhandla för att få ned priset! Om du vill göra detta själv så rekommenderas QuickBooks.

5. Visum
Detta är det absolut svåraste med en flytt. Du kan alltid åka till USA på ESTA- (3 månader i taget) eller B1-visum (upp till 6 månader) och agera som verkställande direktör för ditt företag, men då får du inte aktivt jobba med bolaget. Alltså kan du inte ta ut lön från det amerikanska bolaget, och du kan inte sitta i styrelsen. Detta fungerar i en övergångsperiod, men inte mer än så.

Det finns fler visum att söka om ditt företag (amerikanska eller svenska) har funnits i mer än 12 månader.

Återigen; skaffa bra advokater och förhasta inte en flytt om du inte har pengarna eller tiden för att gå igenom denna process.

6. Bank
Sillicon Valley Bank är den banken vi har valt att använda. Dels för att den erbjuder särskilt bra villkor för startups, dels på grund av man ansöker om att bli kund över nätet. Med det sagt, förbered dig på att ansökningsprocessen är längre än hemma i Sverige. Du måste skaffa dig ett EIN-nummer för det nya amerikanska företaget och fylla i ett W-8 formulär, bland annat. Du kan göra allt detta via de amerikanska skatteverket, IRS, eller via dina advokater.

När allt är klart är den jobbigaste delen över och du kan börja sälja, nätverka, och leva den amerikanska drömmen!

Därmed tackar vi för oss och den här tiden på Loggenbloggen. Har du frågor eller vill du prata med oss om något spännande? Tveka inte att maila på info@codarica.com!


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn.