En imponerande samling individer har slutit upp bakom Space Travel Alliance, en satsning på att göra Sverige till ett framtida centrum för rymdturism och kommersiella rymdresor.

Förutom vd Karin Nilsdotter, som även är vd för rymdhamnen Spaceport Sweden i Kiruna, har astronauten Christer Fuglesang, den tidigare NASA-chefen Alan Stern och rymdentreprenören Anousheh Ansari engagerat sig i projektet.

Relaterat: Världens första Vine från rymden

Bolagets styrelseordförande är Rikard Steiber, välkänd profil på den svenska startupscenen och tidigare europeisk marknadschef på Google.


Nystartade Space Travel Alliance, med en logga som hämtad ur en Disneyfilm, vill göra Sverige till ett centrum för rymdturism.

Tanken med Space Travel Alliance är att erbjuda kommersiella rymdresor från Spaceport Sweden i Kiruna, både i studie- och forskningssyfte samt för turister.

Genom ett partnerskap med Space Angels Network, en organisation som finansierar startups på rymdområdet, vill man också ge stöd åt nya initiativ på området i Sverige.

Relaterat: Podd: Därför vill Google ut i rymden

– Vi står inför en ny era av rymdresor. Vi vill dra nytta av Sveriges erfarenhet för att starta både rymdskepp och nya karriärer, samt bidra till regionens utveckling, skriver Karin Nilsdotter i ett pressmeddelande.

– Vi vill föra samman de bästa talangerna på området och så de första fröna till en kommersiell svensk rymdindustri, skriver styrelseordförande Rikard Steiber.

Någon tidsplan för när bolaget räknar med att genomföra sina första rymdresor finns inte.

Kommersiella rymdresor är sedan länge ett populärt område för framstående it-profiler att satsa pengar i. Amazons grundare Jeff Bezos driver även rymdföretaget Blue Origin. Paypal och Tesla-grundaren Elon Musk ligger även bakom rymdföretaget SpaceX.

Internetworld har sökt vd Karin Nilsdotter och ordförande Rikard Steiber för en kommentar.