Gratisprogrammet WooCommerce håller på att skriva om villkoren för e-handel. På några år har det utvecklats ett ekosystem av tillägg till WooCommerce som gör det möjligt för professionella e-handlare att använda Wordpress tillsammans med WooCommerce för sin affär.

Relaterat: Dubblade konverteringsgraden med WooCommerce

– Tidigare e-handelstillägg till Wordpress har inte fungerat så bra.
Men för två år sedan fick vi upp ögonen för WooCommerce. Det var ju guld. Därför finansierade vi översättningen av WooCommerce till svenska och vi har också tagit fram guider för WooCommerce, säger Jonathan Sulo, marknadschef på webbhotellet FS Data.

WooCommerce blev största e-handelsplattform i världen i februari i år. Programmet används av 18 procent av alla nätbutiker i världen, vilket motsvarar 381 000 butiker, enligt analysföretaget Built With. Tvåan Ebay Magento har 10 procent av butikerna.


Nästan var femte nätbutik i världen bygger på Wordpress-pluginet WooCommerce, enligt analysföretaget Built With.

Bland de 10 000 största e-handlarna ser det lite annorlunda ut. Där är Demandware mest populärt med 12 procent av marknaden, följt av Magento med 10 procent. Men även bland de största nätbutikerna har WooCommerce 5 procent av butikerna.

Relaterat: Hård press på Klarna

WooCommerce utvecklas av den Sydafrikanska firman WooThemes som framförallt gör teman till Wordpress. Den svenska webbyrån Krokedil i Arvika har tagit fram flera tillägg, redan från lanseringen av WooCommerce i september 2011, som gör det möjligt att använda nordiska betallösningar som DIBS, Klarna Checkout Svea Webpay och Payson.

I själva WooCommerce finns det bara stöd för PayPal.

– Under våren har vi sålt mellan 80-120 WooCommerce-tillägg i månaden. För oss har det blivit en bra extra inkomst till vår firma. Vi kommer att satsa mer på WooCommerce i framtiden, säger Niklas Hägefjord, vd på Krokedi.

Niklas Hägefjord

För Wordpress-byrån Krokedil har utveckling av tillägg till WooCommerce blivit en bra intäktskälla, enligt vd-n Niklas Hägefjord. 

WooCommerce 2.2 som lanseras inom kort kommer att ha ett fullständigt API, vilket gör det enklare att integrera WooCommerce med andra tjänster. Svenska Sharespine har utvecklat enklare kopplingar till svenska affärssystem som Visma Administration, Fortnox, Mamut One Enterprise och E-conomics.

Björn Sennbrink är Wordpress-konsulten som startade Facebook-gruppen WooCommerce Sverige, som i dagsläget har 624 medlemmar.

– Är du van vid Wordpress känner du dig hemma med WooCommerce. De flesta som väljer WooCommerce har en Wordpressajt och vill börja sälja något, säger han.


WooCommerces administrationsgränssnitt finns översatt till svenska av webbhotellet FS Data. Alla som arbetat med Wordpress kommer att känna sig hemma med WooCommerce.

Största problemet med att välja WooCommerce är att du inte kan räkna med någon support från utvecklarna. I dagsläget finns inte heller så många svenska konsulter som kan WooCommerce, enligt Björn Sennbrink.

–  WooCommerce passar kanske bäst för mindre e-handlare som klarar att hantera en del manuellt arbete.

Wordpress som är världens största publiceringsverktyg har upplevt en del säkerhetsproblem. Många sajter har under åren blivit hackade främst genom automatiska skript.

Är inte Wordpress för osäkert för att använda som e-handelsplattform?
– Wordpress i sig är inte osäkert. Det handlar om 1000-tals plugins som är osäkra. Var noggrann med vilka plugins du väljer att installera, säger Björn Sennbrink.

Fakta

WooCoommerce är ett e-handelsplugin till Wordpress som lanserades i september 2011.

WooCommerce är gratis men det finns en rad tilläggsprogram som kostar pengar. Exempel på tillägg är moduler för att kunna använda olika betallösningar eller för att kunna importera och exportera produkter.

Det finns också en plugin för det svenska transportadministrativa systemet Unifaun.

Att installera Wordpress och sedan tillägget WooCommerce går relativt snabbt och är enkelt. Men WooCommerce är i allra högsta grad ett system i utveckling, vilket innebär att viktiga funktioner som exempelvis valuta- och språkhantering saknas. Det krävs en del anpassningar för att kunna arbeta professionellt med systemet.