Som chef för MTGx är Rikard Steiber ett välkänt namn i internet- och startupsverige. Tidigare jobbade han som europeisk marknadschef på Google. Det var där drömmen om rymden föddes.

– Jag blev väl hjärntvättad av att lyssna på Larry, Sergei, Richard Branson och Elon Musk, säger han och skrattar.

Mycket riktigt är det inte ovanligt att it-entreprenörer vänder sina blickar mot skyn när tillräckligt många miljoner har trillat in. Googles grundare Larry Page och Sergei Brin har investerat i flera bolag med koppling till rymden. Paypal- och Teslagrundaren Elon Musk driver företaget SpaceX, Virgin-grundaren Richard Branson står bakom Virgin Galactic och Amazon-grundaren Jeff Bezos har startat bolaget Blue Origin.

Relaterat: Svensk Googleprofil startar rymdbolag

Att likställa Rikard Steiber med ovan nämnda namn vore att grovt överdriva svenskens inflytande och tillgångar, men klart är att rymdfebern från Silicon Valley nu nått till Sverige.

Nystartade Space Travel Alliance har minst sagt högtflygande planer. Genom samarbeten med både privata intressen och myndigheter vill man göra Sverige, framförallt rymdhamnen Spaceport Sweden i Kiruna, till en av rymdindustrins centralpunkter.

– Spaceport Sweden är ett fantastiskt initiativ, men det behövs en operatör också. Alltså ett flygbolag som kan ordna resorna. Det är egentligen det vi drar igång nu, säger Rikard Steiber. Tillsammans med vd Karin Nilsdotter, som även är vd för Spaceport Sweden, är han en av drivkrafterna bakom projektet.

Planen är att erbjuda rymdresor till både privatpersoner, företag och myndigheter. Förutom ren turism är forskning och träning för astronauter tänkbara områden. Det ska i sin tur sätta fokus på regionen runt rymdhamnen och locka idéer, investeringar och entreprenörer till Sverige.

– Jag tror vi kan skapa en helt ny industri här. Det handlar inte bara om kommersiella rymdfärder utan hela ekosystemet runt omkring. I guldruschen var det ju som bekant de som sålde hackor och spadar som tjänade mest pengar, fortsätter Rikard Steiber.

Om allt går som det ska, och det ska sägas att det är mycket som återstår, kan de första kommersiella rymdfärderna från Kiruna ske redan inom tre år, säger han.

Relaterat: Han är rikare än Googles grundare

– De brittiska myndigheterna har sagt att de ska vara igång år 2018. Det är lite brådis, men jag tror att vi kan göra våra första resor under 2017.
Ett första delmål är att få till ett partnerskap med antingen SpaceX eller Virgin Galactic, de två kommersiella aktörer som enligt Rikard Steiber ligger längst fram i utvecklingen av rymdfarkoster för kommersiellt bruk.

– Det som talar till vår fördel är att Norrland redan är en turistdestination. Amerikanerna skickar upp sina raketer mitt ute i öknen, där det inte finns någonting annat att se.

Rikard Steiber medger utan omsvep att det är mycket som behöver klaffa för att hans plan ska gå i lås. Samtidigt har projektet stöd från många erkända namn. Bland dem Astronauten Christer Fuglesang och KTHs rymdcentrum, tidigare Nasa-chefen Alan Stern och Luleås tidigare borgmästare Karl Petersen, som anses ha varit drivande i arbetet med att få Facebook att etablera ett datacenter i Luleå.

– Det krävs att både staten, kapitalet, företagen och den akademiska världen hjälper till. Vi behöver få många att kroka arm om vi ska lyckas med det här, säger Rikard Steiber.

Fakta

Projektet Spaceport Sweden syftar till att bygga en kommersiell rymdhamn utanför Kiruna i norra Norrbottens län.

Området har en lång historia på området. Sedan 1957 har Institutet för Rymdfysik forskat i området. Uppskjutningsplatsen Esrange har varit i bruk sedan 1966, för både forskning på exempelvis norrsken och raketuppskjutningar.

På senare tid har rymdindustrins fokus till stor del flyttats från statliga initiativ mot företag som utvecklar rymdskepp och vill erbjuda kommersiella rymdresor.

Flera av de mest framstående projekten har sina rötter i framför allt den amerikanska teknik- och internetvärlden. Paypal- och Teslagrundaren Elon Musk driver företaget SpaceX. Amazon-grundaren Jeff Bezos har startat bolaget Blue Origin. Båda företagen utvecklar rymdskepp för kommersiellt bruk.