Jag är 25 år gammal. Det gör mig till en del av Sveriges största ocertifierade helpdesk – nämligen den som yngre svenskar utgör för medelålders datoranvändare. En gång bad en granne mig att komma in. Han placerade mig framför teven. ”Jag får inte in dvd-spelaren”, sade han och räckte mig fjärrkontrollen. Jag suckade inombords och sade så neutralt jag kunde att ”det här inte riktigt var min expertis”. Jag ljög inte – att få hemelektronik att fungera är faktiskt inte min starka sida. Min svärfar har installerat min teve. När jag felfritt lyckades få igång min bredbandsrouter var jag stolt hela dagen. Så i min grannes vardagsrum kände jag mig ganska uppgiven, men klickade ändå på den enda knappen jag visste kunde ha med dvd-spelaren att göra – nämligen AV-knappen.

Relaterat: Så många Facebookrykten är falska

Låt oss pausa i det ögonblicket och blicka ut över Sverige. Just nu sitter tusentals småbarn djupt fokuserade över Ipads, och dubbelt så många föräldrar lättade över att ha fått barnvakt en stund. För varje nytt smart verktyg dessa barn får, för varje ny app, för varje swiperörelse lär de sig mer om den sköna nya världen. Denna process går långsammare och långsammare ju äldre upp i åldrarna man kommer. Det gick ett halvår mellan det att min lillebror bad mig hjälp honom installera Minecraft, tills han ställde frågor om mods och nya skins som jag aldrig hört talas om. Hans tonläge lät mig förstå att detta var fullständigt naturligt i hans ständigt växande referensram.

Jag har mycket snart stelnat i mina former. Jag är säker på att när det Facebook vi har i dag på allvar börjar skaka i sina fundament, och nästa stiger upp på tronen, så kommer många kring min ålder stå emot den övergången så långt som möjligt. Vi blir så snabbt bekväma, har sådan ovilja att utforska något nytt, att vi frivilligt sitter kvar djupt inbäddade i ett socialt media som moraliserar, censurerar och dagligen säljer våra personuppgifter. Facebook är i princip en integritetskränkande Björnliga som vi utan tvekan fortsätter släppa in i vår pengabinge. Inga konstigheter.

Det här, bland annat, är sådant jag hoppas på den kommande generationen för. När de ställer sig upp, släpper Ipaden och kritiskt börjar betrakta sin omvärld hoppas jag de ska bringa nästa mötesplats med sig. Mötesplatser som lärt sig av sina misstag – åtminstone av de misstag som hittills begåtts. Jag är inte blåögd, nästa generation kommer göra egna misstag. Det finns ingen rätt utvecklingslinje på väg från grottmänniskan fram till en utopi, utan människan är dömd att gå i sina egna cirklar. Men förhoppningsvis kommer vi åtminstone inte, just nu i alla fall, göra samma misstag. Och nya problem är ändå trots allt nya.

Relaterat: Massmördarens kvinnohat lever vidare på nätet

Oavsett hur det går med det så finns det en enkel iakttagelse i botten: Dagens ansvariga är ofta tekniskt underlägsna sina skyddslingar. Det är en enkel ekvation, utan tydlig lösning. Det finns några olika mardrömsscenarion, till exempel att unga utlämnas till ett kaotiskt nät utan vuxen hjälp i ryggen, eller att drakoniska regler stiftas av vuxna som inte vet vad det är de begränsar. Men det ryms också möjligheter att skapa ett fruktsamt samarbete. Att den äldre generationen öppnar sig för möjligheten att inte vara på hemmaplan, och att den yngre diton för arbetet att guida dem rätt. Vilket för oss tillbaka till min granne.

Han eskorterade ut mig ur lägenheten som en erkänd datorexpert. Nu fungerade hans dvd-spelare, och allt tack vare mig som ju visste precis hur datorer fungerar. Jag läste i min grannes tacksamma ansikte att han definitivt skulle komma att fråga mig igen om saker jag inte visste något mer om än det absolut grundläggande. Men det är kanske ändå ingen fara – de saker han har stora problem med är ju ofta de absolut grundläggande. Och sådana lösningar råkar jag faktiskt kunna stå till tjänst med.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn


Jack Werner är krönikör på Internetworld och sociala medier-redaktör på Metro. På Twitter är han @kwasbeb.