Uppdatering: Tele2 uppger att de inte nåtts av FS Datas erbjudande, och att de gärna ser att Swipnet-sajterna räddas. Läs mer: ​Tele2: "Ser gärna att Swipnet tas om hand"

Webbhotellet FS Data har erbjudit Tele2 att gratis ta över driften av de gamla Swipnet-hemsidorna, men säger att erbjudandet möttes av kalla handen från Tele2:s sida.
Jonathan Sulo
Jonathan Sulo, FS Data.

– Vi har ju kontakt med Tele2 som är en leverantör till oss. Vi framförde helt enkelt förfrågan om det fanns möjlighet att vi kunde ta över och förvalta Swipnet, men fick svarat at det inte fanns någon möjlighet att bevara det, säger Jonathan Sulo.

Som första internetleverantör i Sverige erbjöd Swipnet även sina användare en hemsidetjänst. År 1994 köptes företaget upp av Tele2. Nu meddelar Tele2 att alla Swipnethemsidor kommer att stängas ner från och med 31 augusti.

– Swipnet är en del av den svenska internethistorien och förtjänar att få leva vidare. Kommande generationer ska kunna se hur internet såg ut i början, säger Jonathan Sulo, marknadschef för webbhotellet FS Data.

Oliver Carrà, presschef på Tele2, berättar att de som har hemsidor på Swipnet har fått möjlighet att spara ner dem:

– Vi har försökt nå ut till alla Swipnetanvändare, vi fick lägga lite pussel för att nå dem, och sagt att vi hjälper till och visat att man kan spara ner sin hemsida via ftp-gränssnittet. Men vi erbjuder också att man, om man inte hinner spara ner sin hemsida innan den 31 augusti, kan vända sig till vår kundtjänst och få sin Swipnetsida utlämnad, för vi sparar allt tills vidare.

Han berättar också att Tele2 samarbetar med frivillig-gruppen Archive Team som kopierar gamla nätsidor som hotas av nedsläckning.

– Vi tycker att de gör ett fantastiskt arbete. Därför avsätter vi personal och tid för att hjälpa dem ladda ner, så länge det är inom lagar och regler vad gäller personuppgifter och så vidare.

Oliver Carrà menar att intresset för Swipnet-hemsidorna varit svalt i många år:

– De flesta Swipnetsidorna har legat orörda på våra servrar sen tidigt 2000-tal. Det finns en liten grupp som är engagerade och det tycker vi är roligt.

– Som bolag har vi svårt att motivera den investering som nu krävs för att bevara Swipnet-plattformen, men vi tycker att vi tagit vårt ansvar som operatör, genom att låta Swipnet sidorna ligga kvar i många år, och genom att bistå Archive Team.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn