Mitt första jobb var i en snabbköpskassa, på kvällar och helger medan jag gick sista året på gymnasiet. Fram till dess hade de flesta vuxna jag träffat varit lärare, släkt, familj och vänner, folk som på det hela taget var välsnutna och schyssta. Vid varubandet stötte jag för första gången på folk över 20 år som skrek, kastade sina varor och gick, eller skällde ut mig över butikens priser och utbud. Beteenden som jag dittills bara sett i högstadiekorridoren.

I de flesta sammanhang är det inte socialt accepterat att bete sig på det sättet, men just i relationen kund-servicepersonal verkade normalt sett städade personer släppa på alla hämningar.

Relaterat: Hur tjänar Buzzfeed pengar?

Forskning visar faktiskt att min upplevelse inte var unik. Föreställningen om att man som kund alltid har rätt bidrar till att kunder behandlar personal illa. Forskaren Niklas Salomonson vid Handels- och IT-högskolan vid Högskolan i Borås arbetar på en studie om hur anställda hanterar svåra kunder. Salomonson är intervjuad på forskningssajten Arbetsmiljöforskning.se, där han “menar att före­ställningen om kunden som överordnad och allsmäktig anammas även i allt högre grad av kunderna själva, något som påverkar hur kunder beter sig. Det kan trigga, men även legitimera, att kunder att bär sig illa åt”.

Så trist kan det vara att möta kunder i en fysisk butik.

Men i och med de nya nättjänsterna har något hänt. När jag hade hyrt en semesterlägenhet via Airbnb i somras väntade jag nervöst på uthyrarens omdöme om mig som boende (Kom vi verkligen ihåg att tömma kylen när vi skulle iväg till flyget?). Själv gav jag honom utmärkta betyg. Och andades ut när jag fick se hans recension av mig som besökare.

Relaterat: Folk ljuger på Facebook. O RLY?

Plötsligt är det inte självklart vem som är kund och vem som är köpare. Då är det inte heller självklart att den ena parten har rätt att respektlöst skälla ut den andra. Att kunna betygsättta sina hyresgäster är ett bra verktyg för att de som hyr ut via Airbnb ska känna sig trygga, och en motivation för gästerna att sköta sig. Här rubbas maktbalansen mellan den som tillhandahåller en tjänst och den som köper den - och kunden har verkligen inte alltid rätt.

Ett liknande fenomen finns hos taxiappen Uber, som låter både passagerare och förare betygsätta varandra. Hur får man som passagerare höga betyg? Magasinet The Daily Dot har frågat flera Uber-förare online och kommit fram till sammanfattningen: “Don’t be an asshole”.

Det vore fint om den insikten kunde spridas till fler kundrelationer.


Ada Fredelius är webbredaktör på Internetworld, på Twitter är hon @af_redelius.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn