Den korta versionen: Aftonbladets debattredaktör Natalia Kazmierska har 15 500 följare på Twitter. Måndag första september bloggade hon på Aftonbladet.se om hur hon blivit kontaktad av pr-byrån The Viral Company. Hon blev erbjuden 2000 kronor per tweet för att twittra under hashtaggen #madebygöteborg, om sina erfarenheter av att glida runt i en Volvo XC90.
Kazmierska nappade inte på erbjudandet, istället skrev hon upprört om vad hon upplevde som ett blatant försök att muta en journalist att göra smygreklam. Inte reaktionen som PR-byrån önskat sig kan man tro. Men vänta, det blir märkligare:
Enligt The Viral Company var det aldrig meningen att erbjuda henne pengar för tweets: “Det var ett mejl som blev skickat till fel person. Det finns inte på kartan för oss att jobba mot journalister på det sättet”, säger The Viral Companys vd Manne Schagerström till Dagens Media.
Oookeeeej….
Men enligt Kazmierska stämmer inte det:
@internetworldse @af_redelius att de skulle skickat mail "fel" är båg. Jag ringde upp byrån och fick bekräftat att jag skulle få betalt.
— Natalia Kazmierska (@Kazmierska) September 2, 2014
Volvo Cars, som anlitar The Viral Company, tar också avstånd från erbjudandet. Deras marknadschef Per Carleö säger till samma tidning: “Att betala journalister är helt främmande för oss, vi jobbar inte så över huvud taget. Att hon ska ha fått ett erbjudande om ersättning känns mycket främmande. Vi ger aldrig pengar till journalister”. Han utlovar nu skärpta rutiner från Volvos sida för att förhindra att liknande situationer uppstår igen.
Relaterat: På nätet har kunden inte alltid rätt
Helt oavsett debatten om var den etiska gränsen för annonsering i sociala medier går dyker en annan fråga upp när jag läser turerna kring erbjudandet till Kazmierska. Hur kunde det här komma som en nyhet för Volvo Cars?
Ska man marknadsföra sitt företag med köpta inlägg ska man banne mig veta om att det är det man gör. Har The Viral Company bara berättat för Volvo om en fräsig kampanj med hashtagg, utan att nämna hur de tänkt få taggen ifråga spridd? Mina erfarenheter från när företag satsar på att sprida en hashtagg, som en del av en kampanj, är att det oftast inte funkar organiskt. Man måste erbjuda dem som bidrar någonting i gengäld.
Och ska man betala för att få sin kampanj spridd i sociala medier, gör det öppet. Så gjorde exempelvis Nordic Light Hotel, som erbjöd folk med ett visst antal följare på Instagram gratis hotellnätter - i utbyte mot inlägg. Då blir det inget skandalavslöjande om hur inlägget kommit till.
På sociala medier har man som företag inte kontroll över vad som sägs, och upplever folk att de blir pådyvlade en sunkig marknadsföring kan en hashtagg lätt tas över av kritiska tweets. En och annan sådan har dykt upp under #madebygöteborg.
Efter Dagens Medias/Aftonbladets artiklar finns det nog några som ångrar att de twittrat/instagrammat under #madebygöteborg.
— Patrik Lundberg (@palu1161) September 2, 2014
Fast då blir ju i alla fall ens kampanj viral. Fast på fel sätt.
Ada Fredelius är webbredaktör på Internetworld, på Twitter är hon @af_redelius.
Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här: