Postnord startar en pilotstudie med fyra paketautomater i Stockholm tillsammans med Lunds tekniska högskola. Postnord för samtal med några större e-handlare om testa paketautomater för sina kunder.

– Vi vill förenkla utlämningsprocessen och returer för kunderna, säger Johan Littmarck, produkchef för Paketautomater.

Kunderna ska kunna välja leveransalternativet paketautomat hos några utvalda e-handlare. Aviseringen sker med sms eller mejl. Kunden får en kod och information om vilken box paketet ligger.

– Det blir smidigt för kunden att hämta paketet när de är på väg till och från arbetet, säger han.

Automaterna är placerade i Kista Gallerian, Liljeholmstorgets Galleria, Hemköp Östermalmstorg och Coop Forum Bromma. Varje automat kan ta emot 40 paket åt gången, men det går att bygga ut automaterna.

I Danmark har Postnord 200 paketautomater och de planerar ytterligare 300 automater. Norska Posten lanserade paketautomater i våras. Och Amazon och DHL i Tyskland har haft automater i flera år.

För sju år sedan testade Bring i Sverige automater i de tre största städerna, men succén uteblev. För få automater och för få anslutna e-handlare gjorde att tjänsten aldrig lyfte trots löfte om samma dag leveranser.

– E-handeln har mognat. Idag efterfrågar kunderna fler leveransalternativ, säger Arne Andersson, PostNords e-handelsexpert.

Men paketautomaterna är inte tänkta att stödja leveranser samma dag som kunden beställer varan.

E-handeln i Norden börjar nå den volymen att det är möjligt att utveckla olika leveransalternativ. Framtiden kommer sannolikt att erbjuda många typer av lenveranser.

– Det är en trend i samhället att vi betjänar oss själva i allt större grad. Automatiserade lösningar i kombination med appar gör dagliga sysslor blir enklare, sade Gunnar Henriksen, koncerndirektör för e-handel vid Posten Norge när de lanserade sina automater i våras.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn.