– Allt går fortare och fortare, det är lite klyschigt, men så är det. Vi har kommit till en punkt där vi inte har resurser att förutsäga framtiden tillräckligt bra. Planeringen blir en fantasi.
Gustaf Josefsson
Gustaf Josefsson, serieentreprenör och grundare av Makerspark.

Det säger Gustaf Josefsson, entreprenör och grundare av Makerspark. Själv lever han som han lär, genom butiken i Gamla stan. Företaget – som erbjuder privatpersoner och företag att använda 3D-skrivare – har varit igång sedan i mars månad, och är fortfarande i en experimentell fas.

– Vi gick inte in i det med en plan för hur butiken skulle fungera, utan vi håller fortfarande på och testar, för att inte tappa fart.

Relaterat: Svenska Strawbees gör succé på Kickstarter

Som serieentreprenör har han kommit att predika just detta: att vara snabbrörlig. En stor del av de yrken som finns i dag spås vara borta om bara ett par decennier, betonar han. Och det vi tror oss veta med säkerhet visar sig ofta vara fel.

– 2004 var det en stor studie som försökte utvärdera vid vilka tillfällen datorer inte skulle komma att ersätta människan. Ett exempel de nämnde var bilkörning. Det löste sig, vet vi nu.

Själv har han en diger lista över saker han vill göra framöver. Allt från att starta ett börsbolag till att bli en cyborg, åka ut i rymden och förstå hur hjärnan verkligen fungerar.

– Klart att jag inte hinner med allt. Men jag tänker inte anta att jag lever ett visst antal år och kalkylera in när jag gör vad. Det viktigaste är vad jag gör nu.

På Webbdagarna i Göteborg håller han ett föredrag med titeln ”Ge upp planeringen och börja experimentera”. Han hoppas att kunna inspirera fler än entreprenörer.

Relaterat: Webbdagarna Växjö i siffror

– Att ha en experimentell approach till sitt liv betyder inte att man inte kan ha ett vanligt jobb. Jag tror snarare att man måste vara experimentell i vardagen, att ifrågasätta om det du gör är det bästa sättet, eller bara råkar vara ditt sätt.

Vad har man att vinna på det?

– För att vara krass: överlevnad.


Välkommen till Webbdagarna Göteborg 24-25 september 2014 – Västsveriges mest hyllade event om digitala affärer. Ett begränsat antal biljetter finns kvar. Boka din här

Fakta

.Yrke: Entreprenör, föreläsare och grundare av Makerspark.
Ålder: 31.
Aktuell: På Webbdagarna i Göteborg, med föredraget: ”Ge upp planeringen och börja experimentera”.
Bakgrund: Har drivit företag i tolv år. Ett av de tidigare projekten är Entreprenörsjakten. Första bolaget startades 2002 och erbjöd serverlösningar för småföretag. ”Jag la ner det för att jag kom på något roligare att göra.”