stadshuset
Stockholms stadshus.

Vecka 36 år 2014 var en händelserik vecka i Stockholms startupvärld. Först kronprinsessan Victoria och prins Daniels officiella deltagande i seminariet “Never Mind the Gap” hos startup-huben SUP46. Sedan Klarnas och Kings event “Women Create Tech” med över 1000 kvinnliga deltagare och en namnkunnig panel med bland andra entreprenören och tech-veteranen Joanna Shields, rådgivare till den brittiska premiärministern David Cameron. Och som kronan på verket: den mycket uppskattade och välbesökta konferensen “Stockholm Tech Fest” med nästan 3000 deltagare.

I samma veva publicerade SUP46 infografik med imponerande svensk startupstatistik. Bland annat framgår att trots att Norden endast står för 3 procent av Europas befolkning står vi för 33 procent av kontinentens “billion dollar exists” (källa: Creandum). Fantastiska siffror!

Det som inte framgår i infografiken är hur homogen startupbranschen är och hur få kvinnor som är en del av denna succé. Dagens Industri (DI) granskade nyligen ledande svenska riskkapitalbolag och kom fram till att av totalt 85 aktiva investeringar har 82 av bolagen grundats av män. Creandums Staffan Helgesson förklarar detta med att det “helt enkelt inte finns några kvinnliga entreprenörer att investera i och att “mindre än 1 procent av de förslag [Creandum] får kommer från kvinnor".

Detta är till stora delar sant. Vi vet sedan tidigare att kvinnor är underrepresenterade både i teknikbranschen och som entreprenörer. Rekryteringsbasen är betydligt mindre. Och ser man till teknikutbildningarna är siffrorna lika dystra. Här skulle denna debattartikel kunna vara slut. Men det är den inte eftersom bilden av startupbranschen som totalt mansdominerad är både felaktig och gravt förenklad.

Som ett exempel: Efter att ha läst DI:s artikel sammanställde vi en enkät för kvinnliga entreprenörer och spred den i sociala medier. Bara fyra dagar senare hade vi en lista med över 60 kvinnor, varav en majoritet letar efter eller kommer leta investeringar inom kort.

Vad artikeln i DI inte heller tar upp är alla de faktorer som på olika sätt och i olika grad gör det betydligt svårare för kvinnor att etablera sig i och känna sig hemma i teknik- och startup-världen. Allt från mansdominerade miljöer där vissa kvinnor känner att det är svårt att ta plats och göra sig hörd, till medvetet och omedvetet osynliggörande och dumförklarande, till grövre övertramp såsom sexuella trakasserier och oönskade inviter från manliga kollegor och chefer.

I vår egen närmsta krets finns kvinnliga entreprenörer som fått hotbrev, som nyttjas som assistenter trots att de anställts för betydligt mer seniora uppdrag, och vars chefer gjort närmanden när de fått lite alkohol innanför västen. Enligt den amerikanska studien “Athena Factor 2.0: Accelerating Female Talent in Science, Engineering & Technology”, publicerad i bland annat Harvard Business Review, har 51 procent av kvinnorna inom tech i USA upplevt sexuella trakasserier någon gång. Få av dessa berättelser når offentligheten då man har för mycket att förlora på att berätta. Men på senare tid har mer uppmärksammade fall såsom “Gamergate” och kontroverserna kring Tinder fått debatten att blossa upp i bland annat USA.

Sam Altman, den amerikanska inkubatorn Y Combinators vd, addresserade nyligen problemet med sexism inom startups och nämner en viktig poäng: ”The thing I didn’t appreciate until I spent a lot of time talking to female founders is that unlike the occasional terrible incidents, there are frequent minor incidents — to stick with the fundraising example, many women told stories of investors only talking to their male founders in the room. And more generally, many just don’t feel like they belong in the startup culture.”

Sverige har än så länge varit befriat från skandaler av det grövre slaget. I Stockholm blomstrar startupkulturen som aldrig förr; mycket tack vare lokala politiker som förstår värdet av att uppmuntra entreprenörskap. SUP46 är ett bra exempel. Stockholms stads beslut att anlita den amerikanska startupkonsulten och entreprenören Tyler Crowley i byggandet av ett officiellt community är ett annat. Crowleys event, Sthlm Tech Meetup och Sthlm Tech Fest, är oerhört uppskattade. De verkar ha blivit just den mötesplats som entreprenörer i staden har velat ha. Hashtagen #sthlmtech används flitigt. Det finns bara ett problem. På eventen har kvinnorna för det mesta lyst med sin frånvaro. Både i publiken och på scen. Inför Stockholm Tech Fest blossade en debatt kring mångfald och sexism upp redan innan eventet, både publikt i sociala medier och internt hos vissa av sponsorerna. Inte minst för att antalet kvinnor på scen åter igen såg ut att bli skralt.

Tyler Crowley tog till sig av kritiken, bjöd in fler kvinnor och införde också en antisexismpolicy som alla talare skrev under på, ett mycket bra initiativ. Men när eventet väl ägde rum var bristen på kvinnor på scen ändå påtaglig i de flesta paneler. Endast i panelen som handlade om mångfald, fanns fler kvinnor än män. Detta trots att flera av sponsorerna har mångfald som en central och uttalad del av sina företagskulturer. Det är i sammanhanget särskilt svårt att förstå hur Stockholm Business Region resonerade när de valde att investera skattepengar i byggandet av en lokal mötesplats som inte inkluderar alla när man har alla möjligheter i världen att skapa något nytt och det dessutom finns flera inkluderande ideella startup- och techevent och communities i Stockholm.

Det är fascinerande att en bransch som är byggd på innovation och pionjäranda verkar ha så svårt att innovera och tänka nytt kring sin egen kultur. Varför skapa en karbonkopia av den Silicon Valley-kultur som ifrågasätts allt mer? Varför inte bygga något unikt och modernt? Så att vi utöver alla framgångsrika bolag även kan vara stolta över att vi byggt en inkluderande kultur. Om 50 procent av Sveriges befolkning kan generera bolag som står för 33 procent av Europas mångmiljards-exits, tänk då hur mycket inkluderandet av de övriga 50 procenten kan skapa?

Låt oss därför hjälpas åt att göra allt som står i vår makt att uppmuntra kvinnor att söka sig till tech/IT, att ta jobb inom startups och satsa på sina egna affärsidéer. Låt oss också hjälpas åt att få dem att stanna kvar. Säg ifrån och kräv bättring när ni ser att kvinnor diskrimineras, undermineras eller osynliggörs. Engagera er i och stötta de initiativ som redan finns eller starta egna. Ställ höga krav på mångfald och inkludering i era egna bolag. Att förneka eller bagatellisera existerande strukturer och problem och hävda att “kvinnorna kommer när de är redo” kommer aldrig leda till riktig förändring och gör oss alla till förlorare.

Paulina Modlitba Söderlund
Konsult och tidigare kommunikationschef på Tocaboca

Donna Hanafi
Marknadschef på Mentimeter

Kalle Nilvér
Utvecklare och medgrundare till booli.se

Ted Valentin
Entreprenör & grundare till Knackeriet

Martina Elm
Entreprenör och medgrundare till GetConfetti.com

Jonny Strömberg
Entreprenör och medgrundare till GetConfetti.com

Anurag Choudhary
Executive Director, TiE Nordic


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn.