Svenska Mojang, som utvecklar spelet Minecraft, överväger ett uppköpsbud på dryga två miljarder dollar från Microsoft. Nyheten, som ännu inte är bekräftad från officiellt håll, slog ned som en bomb natten till onsdag.
Relaterat: "Microsoft vill köpa Minecraft"
Om affären blir av skulle Mojang bli det tredje nordiska spelbolaget på blott ett år som gör en exit värd flera miljarder dollar. I oktober i fjol köpte japanska Softbank 51 procent av finska Supercell, som utvecklar bland annat Clash of Clans, för 2,1 miljarder dollar. I våras börsnoterades svenska King, skaparna av Candy Crush Saga, till ett värde av mer än 7 miljarder dollar.
Det är otroliga siffror, men det är inte svårt att förstå logiken bakom köpen. För Microsoft vore Minecraft en perfekt tillgång. Spelet är oerhört lönsamt från start och kommer med en mycket hängiven skara fans. Det har enorm framtida potential som plattform för kringtjänster och prenumerationsintäkter. Exakt vad nya vd:n Satya Nadella vill att Microsoft ska fokusera på, med andra ord.
Mer förvånande är om Mojang säger ja till budet. Bolaget, och dess mytomspunne grundare Markus Persson, har alltid värnat om sitt oberoende. Man har varit noga med att lyfta fram Mojangs indierötter, det vill säga som en liten och fristående spelutvecklare utan koppling till branschens giganter.
Klart är också att varken Mojang eller Markus Persson behöver Microsoft. Mojang är oerhört lönsamt på egna ben, och Markus Persson är redan en av it-Sveriges mest förmögna personer. Bolaget är känt för att vid flera tillfällen ha tackat nej till både uppköpsbud, erbjudanden och investeringar från välkända profiler och företag.
Got an email from microsoft, wanting to help "certify" minecraft for win 8. I told them to stop trying to ruin the pc as an open platform.
— Markus Persson (@notch) September 27, 2012
I min och Linus Larssons reportagebok Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka, berättar vi om hur man vänligt men bestämt tackade nej till Facebook-grundaren Sean Parker, samt hur Markus Persson avböjde ett drömjobb på Valve Software för att istället bygga Minecraft på egen hand.
Så varför vill man då sälja? En viktig ledtråd, tror jag, finns i Markus Perssons reaktioner när bjässen Facebook köpte vr-företaget Oculus Rift, även det en skapelse med rötter i den indiementalitet som födde Minecraft. Mojangs grundare var mycket kritisk till affären. Men han skrev också så här:
"But I don't want to work with social, I want to work with games."
Frågan är vad Minecraft är idag. Frågar man runt bland investerare menar flera att Minecrafts framtida potential inte ligger i spelet som sådant, utan i dess sociala funktioner. För många av spelets miljontals fans fungerar Minecraft främst som en plats för umgänge. Det konkurrerar lika mycket med sociala nätverk som Facebook som med mer traditionella datorspel.
Ännu en ledtråd: I våras blossade en rejäl konflikt upp mellan Mojang och dess användare, efter påstådda ändringar i Minecrafts användaravtal. Markus Persson reagerade med frustration. Den 17 juni, för ungefär tre månader sedan, skrev han på Twitter:
Anyone want to buy my share of Mojang so I can move on with my life? Getting hate for trying to do the right thing is not my gig.
— Markus Persson (@notch) June 17, 2014
Diskussionerna om en försäljning till Microsoft inleddes ungefär samtidigt, enligt tidningen New York Times.
Detta är givetvis spekulation, men om affären med Microsoft blir av så tror jag det är ett beslut taget med hjärtat, snarare än med hjärnan. Den enda rimliga förklaringen är att Markus Persson helt enkelt har tröttnat på sitt Minecraft.
Daniel Goldberg är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han danielg0ldberg.
Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:
Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn.