Nina åkestam
Nina Åkestam är aktuell med boken "Meningen med hela skiten".

Fyra år senare är Nina Åkestam aktuell med boken ”Meningen med hela skiten?” I den nämns inte ordet karriär en enda gång.

– Ordet grundar sig på en tanke att det ena leder till det andra, att det ska vara spikrakt. Pratar man med någon som är färdig med sitt arbetsliv visar det sig tvärtom att det varit råddigt för de flesta. Nekrologer är en efterhandskonstruktion, säger hon.

RelateratMöt bloggaren som gick in i väggen

Sökandet efter en meningsfull tillvaro har tagit henne till en forskartjänst i marknadsföring, hon bloggar och skriver krönikor i Metro, och är aktiv i Miljöpartiet.

Nyckeln till förändringen har varit att visualisera sig själv som 85-åring.

– Jag tänker maraton snarare än sprint. För mig är det viktigt att jag så småningom blir gammal tant som upplevt mycket. Jobbet är ett verktyg för att hitta roliga och spännande sammanhang.

Relaterat: När datorerna tar över, eller hur var det nu?

Synsättet går i klinch med hur många branscher fungerar i arbetslinjens era, tycker hon. Fortfarande mäts prestation i tid. Och ett jobb är något man ska vara tacksam för. Oavsett anställningsform och -villkor.

– Det känns trist att 18-åringar direkt ska in i ett hetsigt hamsterhjul. Unga människor är inte bortskämda. Jag tycker att det är rätt att önska sig säkra anställningsformer och sträva efter något som känns betydelsefullt.
Nina Åkestam tror på en genomgripande förändring kring hur vi ser på arbete.

– Några decennier efter den industriella revolutionen började arbetarrörelsen organisera sig. Nu har gått en tid sedan informationsrevolutionen. Vi inser att vi måste använda tekniken på ett bättre sätt. Jag tror att omställningen blir lika stor den här gången. Det finns jobb och pengar till alla i samhället. Det handlar mer om hur man använder tillväxten.

Den 25 september talar hon inför webbeliten på Webbdagarna i Göteborg.

– Om jag har lyckats hoppas jag att de efter mitt framförande har ett bra svar på varför de gör det de gör. Annars tror jag att de börjar fundera kring det.

Välkommen till Webbdagarna Göteborg 24-25 september 2014 – Västsveriges mest hyllade event om digitala affärer. Ett begränsat antal biljetter finns kvar. Boka din här