SD.NU -INTERNATIONAL MUSLIM DATING. Det är orden som möter den som besöker www.sd.nu, en sajt som inte har någonting med Sverigedemokraterna att göra. I övrigt pryds sajten av ett foto på en kvinna i slöja.

– Sverigedemokraterna har ju en beef med muslimer, så jag tänkte att sd.nu kan vara en sajt för muslimer, säger Mikael Linder, domänhandlare och ägare av SD.nu.

Att han kom över domännamnet hade från början ingenting med Sverigedemokraterna att göra. Som handlare av domännamn, vid sidan av jobbet som grävmaskinist, har han gjort till vana att köpa upp korta domännamn under populära toppdomäner. När SD.nu blev ledig för ett par år sedan passade han på.

– Jag hade den till salu en tid, men fick bara dåliga bud, så jag tänkte hålla i den. Jag har till och med skickat mejl till Åkesson om det, men jag fick aldrig något svar, säger Mikael Linder.

Handeln med domännamn omsätter enorma pengar och de mest eftertraktade kan säljas för miljontals kronor. Mikael Linder säger dock att hans egen verksamhet är mer blygsam. Hans största försäljning var maskerad.se, som han fick 160 000 kronor för. Annars är det mest domännamn som går för mellan 1000 och 2000 kronor.

Hur mycket skulle du ha för att släppa den?
– Det har jag inte tänkt på. 10 000 kronor kanske. Dejtingsajten kan man ju flytta till en annan adress.

Rätten till domännamn är en komplicerad historia. När det gäller .se-domäner så är det möjligt att kräva rätten till ett namn om det inkräktar på ens eget varumärke eller namn. Till exempel fick Gudrun Schyman nyligen rätt till gudrunschyman.se, som tidigare pekats mot hatsajten Avpixlat.

Beslutet togs av stiftelsen Punkt SE, som ansvarar för svenska domännamn, och i veckan gick Ystads tingsrätt på samma linje.

Men .nu-domäner har ingen formell koppling till Sverige utan representerar öriket Niue, även om stiftelsen Punkt SE sedan en tid ansvarar för den tekniska driften.