“Minecraft is more than a great game franchise – it is an open world platform."

Med de orden langade Satya Nadella fram 2,5 miljarder dollar ur Microsofts kassakista och köpte Mojang, företaget bakom Minecraft.

Det är oerhört svårt att sia om vad som nu kommer hända med själva spelet. På just den punkten uttrycker sig Mojang luddigt. Förmodligen är det medvetet. Givetvis har Microsoft en egen agenda.

Så frågan är hur denna agenda ser ut.

Relaterat: Varför vill Mojang ha Microsoft?

För det första: Det finns ingenting förvånande med att Microsoft vill köpa Mojang. Det är inte den första spekulanten med ett välfyllt bankkonto, bara den första att få ett ja. Redan i min och Daniel Goldbergs bok “Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka”, som släpptes i Sverige 2012, skriver vi om hur investerare står på kö för att plöja ner pengar i bolaget. Men Minecraft drog in enorma summor och ägarna valde oberoende framför en enkel exit.

Så nej, ingen ska bli förvånad över att Satya Nadella tycker att affären är en bra idé. Men exakt varför? Vad är det som är värt motsvarande 17,8 miljarder kronor?

Citatet ovan, som beskriver Minecraft som en plattform, ger en fingervisning. Redan i arbetet med boken stötte vi på många investerare med samma syn: Minecraft är inte ett spel. Det är ett nätverk, en plattform, en social hobby eller vad du vill. Spel slutar sälja efter ett tag och måste ersättas av en uppföljare. Sociala nätverk kan leva vidare.

En konkret aspekt av det är användardatabasen. Minecraft har 50 miljoner betalande spelare, mer än 100 miljoner registrerade.

Hur många använder Microsofts Outlook-konton? Omkring 400 miljoner, inklusive alla gamla Hotmail-användare.

Om Microsoft slår samman dessa så ökar antalet med en fjärdedel över en natt.

Och det är inte vilka användare som helst. Det är unga, tekniktillvända människor över hela världen. Människor som avgudar Minecraft och lär fortsätta använda det (som nätverk, inte bara som spel) lång tid framöver.

Ovanstående förutsätter givetvis att Microsoft nu rör sig försiktigt. Det är redan känt att grundarna – Markus Persson, Carl Manneh och Jakob Porser – lämnar bolaget. Jens Bergensten, huvudutvecklare av Minecraft, stannar åtminstone en tid framöver. Det är en delikat uppgift fört en bjässe som Microsoft att navigera i den kulturkrock som väntar mellan bolagen, men belöningen är enorm om det lyckas.

Som spelutvecklaren Mike Bithell uttryckte det: 

Att Minecraft fortfarande säljer som smör skadar inte, men värdet i Minecraft ligger i plattformen, nätverket och spelarna.


Linus Larsson är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @LinusLarsson.


Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här:

Prenumerera på podden! Du hittar oss i iTunes och på Libsyn.