Socialdemokraternas Stefan Löfven var - tillsammans med Centerpartiets Annie Lööf - på Webbdagarnas stora scen i våras. Stefan och jag pratade entreprenörskap och den nya digitala industrins möjligheter att växa. Den intervjun kan du se ovan.

Som en konsekvens av hans deltagande samlade han även till ett råd med flera smarta tänkare från den digitala världen, strax före sommaren, där diskussionen gick vidare.

Nu, när han även får ta över statsministerrollen, förväntar vi oss att han sätter spaden i jorden. Socialdemokraterna kallar sig “framtidspartiet”. Det går att fylla med många innebörder, men i mina ögon förpliktigar detta en hel del.

Därför skickar vi med fem punkter, som vi förväntar oss att se i den kommande regeringsförklaringen.

Tillgången till nätet

En självklar början är att se till att alla har tillgång till internet till bra kapacitet. Fler, om inte alla, borde ha tillgång till fiber. Det gäller såklart både företag och privatpersoner. Och det trådlösa nätet måste fortsätta att byggas ut, inte minst 4g-nätet. Öppenhet för många tjänsteleverantörer i dessa nät är självklart en viktig komponent.

Öppen data

Myndigheter, kommuner och andra offentliga institutioner sitter på massor av data som skulle kunna paketeras till både smarta tjänster för oss medborgare och till smarta och begåvade verktyg och affärsidéer av små och stora entreprenörer.

Det är helt enkelt inte rimligt att så mycket data, som egentligen är vår gemensamma och inte är integritetskänslig, är inlåst hos offentliga myndigheter.


Moms på digitala produkter

Lika inför lagen brukar det heta. Men för många produkter är det helt galna skillnader mellan den fysiska produkten och den digitala ur ett skattehänseende. Tidningar, böcker och en hel del annat straffbeskattas just för att det är digitalt. Det är helt galet.

Bostadssituationen och kommunikationerna

Det går inte att undvika: Stockholm, Göteborg och Malmö är extremt viktiga för den svenska entreprenörsmiljön. Och för dessa större orter finns det också några akilleshälar som även regeringen måste bidra till att lösa. Transporter, i synnerhet flyget, måste bli mer internationellt och knyta våra storstäder till världen. Och bostadssituationen är direkt förlamande för många teknikintensiva bolag som behöver rektytera kompetens från andra länder.


Ge dig tid åt det digitala

Vill man ta Sverige in i framtiden kommer det egna ledarskapet att ställas på prov. Stefan Löfven stannade tyvärr inte så länge på Webbdagarna, men som statsminister krävs det att han själv tar ett ordentligt kliv in den digitala världen. Eget twitterkonto? Veckovisa besök på startups? Bilder på Instagram? Ett nytt digitalt råd för att skapa fler Mojang eller Spotify? Blogg? Keynote på LeWeb i Paris. Vad som helst. Men se till att kliva in i den värld som både är fantastiskt stimulerande, men också den självklara startpunkten för det framtida Sverige.


Magnus Höij är chefredaktör på Internetworld, på Twitter är han @magnushoij.