"Why do you do what you do?” - Den frågan ställde Swedish Outnet till mig häromveckan. Det är den enda fråga de ställer till olika svenskar inom konst, musik, design och innovation.

Frågan “varför?” ställs allt oftare, från managementböcker som "Start with why" till trendspanare när de talar om den nya meningssökande generationen som inte tänker ta ett jobb bara för att ta ett jobb utan mer på grund av någon form av högre syfte.

Och jag kan hålla med om att "varför?" är en mer intressant och inspirerande fråga än till exempel "vad?", "hur?" eller till och med "vem?".

Så varför väljer man att starta ett bolag? De klassiska svaren som "mer frihet", "bättre inkomst" och "för att göra världen lite bättre" är alla bra och relevanta svar. Men jag har också en känsla av att de främst är rationella förklaringar, som delvis används för att få omvärlden (och en själv) att förstå varför man gör det man gör. Om man ska vara ärlig så är nog riktig frihet, pengar och nån större påverkan på världen är saker som kanske kommer efter väldigt lång tid, mycket jobb, en obekväm vardag och många magsår.

Jag tror att den verkliga motivationen för entreprenörer som lyckas med stora ting är mer emotionell. Känslan av att "det finns ett bättre sätt att göra detta!"

Personen i fråga tittar på någon aspekt av hur världen fungerar och inser hur självklart det är att det borde fungera på ett helt annat sätt.

Sen får man en tydlig bild i huvudet av hur framtiden kommer att se ut, som helt enkelt inte går att släppa. Man blir besatt av att förverkliga denna bild (det vill säga det som brukar kallas för en vision).

När man väl fått denna uppenbarelse så känns motgångar inte lika jobbiga, utan snarare som en naturlig och spännande del av resan. Och det är DET som är hela grejen. Resan i sig blir den främsta drivkraften, att ta sig framåt vad som än händer, snarare än att fokusera för mycket på det som finns vid regnbågens slut.

Har man det fokuset så kommer det också bli mycket enklare att hålla motivationen uppe, vilket i sin tur ökar sannolikheten att nå målet i slutändan.

Jag tror också att man som grundare verkligen måste älska att dyka in i helt nya typer av saker som man aldrig sysslat med förut. Allt som tar en framåt på resan.

Så för att återknyta till Swedish Outnets fråga om varför jag gör det jag gör, så sammanfattade jag det så här:


Martin Landén är grundare på APPRL.