Sedan länge är lamporna släckta, scenen ihopplockad och kaffekopparna diskade på Clarion Post. Webbdagarna Göteborg är lagd till handlingarna för de flesta av oss. Men två saker återstår: Den första är återkopplingen till både besökare och talare. Och den delen är både rolig och viktig. Rolig för att det gick bra, viktig för att vi är måna om att hela tiden lära och att aldrig nöja sig.

De talare som klarade sig allra bäst på Webbdagarna i Göteborg har all anledning att vara extra nervösa – för dessa blir det en extra utmaning att bli ännu bättre nästa gång.

Här är topplistan

1. Nina Åkestam, forskare – 4,63

2. Gustaf Josefsson, entreprenör – 4,55

3. Lisa Lindström, Doberman – 4,39

4. Per Carlerö, Volvo – 4,36

5. Gabriella Gullbrandson, SJ – 4,2 (spåret om sociala medier)

6. Martin Ragnevad, Daytona – 4,24

7. Jeff Jarvis, författare och journalistikprofessor – 4,21

8. Christian Rudolf, Topdog – 4,20 (spåret om modern marknadsföring)

9. Anders Tufvesson, Ninetech – 4,09 (spåret om morgondagens digitala affärer)

10. Lukasz Lindell, Appelbergs – 4,07 (spåret om rörligt)

Mycket bra jobbat av alla er. Ytterligare fyra (Gabriel Svenneberg, Beth Higbee, Christer Hedberg och Malin Sjöman) fick betyg över 4,0. Det är mycket bra jobbat, med tanke på att förväntningarna från vår publik alltid är extremt höga.

Relaterat: Relevans - ungefär allt du behöver tänka på

Webbdagarna i sin helhet fick betyget 4,46, vilket vi som arrangörer är mycket nöjda med. Ytterligare några datapunkter:

Motsvarade konferensen dina förväntningar: 4,23

Vad tyckte du om programinnehållet: 4,04

Mat och fika under dagen: 3,62

Lokalerna på Clarion Post: 4,46

Med dessa siffror och massor av kommentarer i ryggen drar vi några slutsatser. Här är tre:

  • Det lönar sig att jobba hårt med programinnehållet och de som jobbat hårt med sina presentationer får ofta betydligt bättre utvärderingar.
  • Vi måste bli ännu bättre på att hitta den röda tråden mellan föreläsningarna. Temat, ”relevans”, kunde knutits ännu tightare till talare och sammanhang.
  • Vi är ganska bra på att ha både män och kvinnor på scenen, men mångfalden är det sämre med. Framöver måste vi hitta fler talare från andra kulturer och bakgrunder. 

Med detta i bagaget hoppas vi också utveckla oss, steg för steg.

Om den första uppgiften var återkoppling och lärande är den andra en uppgift för oss alla. Webbdagarna handlar inte bara om två dagars energifyllda föreläsningar och nätverkande. Det handlar om att göra skillnad, om att ständigt vara i rörelse och att göra världen bättre. Det arbetet återstår. Och i det arbetet behöver vi alla hjälpas åt.


Magnus Höij är före detta chefredaktör på Intenetworld, på Twitter är han: @magnushoij