Några av Sveriges mest haussade startups skapar försvinnande få jobb, fick vi veta i veckan via Ny Teknik. Det är inget okänt fenomen, men visst tål det att påpekas: Ministrar kan snacka hur mycket som helst om Spotify och Mojang som framtidens ekonomiska motorer. De kommer inte skapa fler jobb för det.

På Spotify jobbar 1 400 personer. På Mojang 28 enligt senaste bokslutet (men i praktiken ett 40-tal).

Relaterat: Ello är en gammal idé som har misslyckats förr

Det är egentligen inte överraskande. Begriper man digital skalbarhet så förstår man nämligen att bristen på jobbskapande är en feature, inte en bugg. Så långe det du säljer är digitalt behöver inte organisationen växa för att försäljningen växer. 50 miljoner människor kan vilja ha din app, du behöver ändå inte anlita fler för att klara leveransen. Det är i ljuset av sådana effekter man ska se några av våra mest framgångsrika startups. Antal kunder, antal nedladdningar av deras appar och i vissa fall deras omsättning eller vinst imponerar – men mest i relation med hur små företagen är.
Många skrockade gott åt att Microsoft betalar mer för Mojang (2,5 miljarder dollar) än Geely betalade för Volvo (1,8 miljarder dollar). Varför är det fascinerande? Jo, för att Mojang är ett litet gäng i ett spexigt kontor på Södermalm. Men det finns inget världsunikt i att ett företag köper ett annat för 2,5 miljarder dollar. Det unika är att det bara krävdes några tiotal personer för att skapa detta värde.

Så är det med det digitala. Detsamma gäller datacenter. Minns ni hurraropen när Facebook år 2011 bestämde sig för att etablera sitt nya datacenter i Luleå? Minns ni att regringen gladeligen gav dem 100 miljoner kronor för att prestigeprojektet skulle bli av? Minns ni frustrationen när Googles datacenter, värt omkring två miljarder kronor, hamnade i Finland istället för i Sverige några år tidigare?

I sådana sammanhang brukar ett centralt faktum om datacenter glömmas bort: De kan drivas med otroligt få personer. Åter igen – det är ingen bugg. Centraliserad, storskalig drift sänker kostnaderna. Om en datacenteretablering stimulerar ekonomin så är det knappast för att mängder med driftstekniker anställs, utan snarare för att byggbolag får feta kontrakt under uppstartsfasen.

Är det jobb som ska skapas får man se bortom blänkande Facebookloggor och färgglada kontor på Södermalm. De må vara viktiga, men då som inspirationskällor och ikoniska förebilder, inte som jobbskapande ekonomiska motorer.


Linus Larsson är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @LinusLarsson.