Mastercards plånboksbetalning Masterpass kommer att introduceras i Sverige under första kvartalet 2015. De tre miljoner svenskar som har mobilt bankid kan ansluta sig till betalsättet med en pinkod.

–  Jag tror att 25 procent av konsumenterna kommer att ha betalt med Masterpass inom ett år. Det blir en njutning att handla med Masterpass, säger Patrik Müller, marknadschef på betalväxeln Dibs.

Med ett mobilt bank-id räcker det med en pinkod för att ansluta sig till Masterpass. Det betyder att tre miljoner svenskar kan handla direkt via Masterpass utan registrering genom att:

  1. Klicka på Masterpass-knappen vid utcheckning.
  2. Mobilt bank-id startats automatiskt och kunden identifierar sig med sin pinkod.
  3. Plånboken öppnas och kunden bekräftar leveransadressen som MasterPass fått från bankerna. Det går att byta leveransadress och det går att registrera exempelvis Visa-kort i plånboken.
  4. Kunden skickas tillbaka till nätbutiken för att bekräfta köpet.

Masterpass väntas ge den mobila e-handeln en extra skjuts eftersom betalningen är en viktig flaskhals vid mobil e-handel. Enligt Dibs senaste e-handelsrapport vill 58 procent av konsumenterna lagra sina kortnummer vid mobilköp.

Dagens säkerhetslösning vid kortbetalningar i form av 3d-secure och Verified by Visa är fortfarande skyldiga till många övergivna kundkorgar, därför finns det starka incitament för e-handlare att stödja Masterpass. Det finns inte heller några indikationer på att Masterpass kommer att kosta mer än vanliga kortbetalningar för e-handlaren.

– En handfull större e-handlare är redan med i arbetet att implementera Masterpass och de att locka kunderna att betala med Masterpass med rabatter, säger Patrik Müller.

Masterpass kräver dock anpassningar av utcheckningen i själva e-handelsplattformen så att eventuella rabattkoder och leveranskostnad kommer med i ordersumman innan kunden klickar på Masterpass-knappen.

–  Plattformsleverantörerna tittar på detta just nu, säger Patrik Müller.

En viktig fördel med Masterpass för e-handlarna är att det inte innebär ytterligare ett betalflöde att bokföra, utan pengarna redovisas som vid vanlig kortbetalning.

Fakta

Masterpass är Mastercards nya plånbokslösning för betalningar. Kunderna kan vid sidan om Mastercard även registrera kort från Visa, American Express och Discover.

Masterpass får kundernas adresser direkt från bankerna, men det går att ändra adress.

MasterPass finns idag hos 40 000 nätbutiker i USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Singapore, Kina, Polen, Italien och Sydafrika. I nästa steg ska lösningen implementeras i Sverige, Brasilien, Taiwan och Förenade Arabemiraten.