Det är inte bara personer som kan ha en sida på Linkedin, även företag kan vara representerade. Linkedin är därmed en plattform som går att utnyttja för att visa upp företaget som en attraktiv arbetsgivare och för marknadsföring mot kunder och partner.
På en företagssida går det att publicera statusuppdateringar med bilder, filmer och länkar precis som på en personlig profil. Men här finns också möjligheten att lägga upp en karriärsida där man annonserar ut lediga tjänster men också profilerar företaget som arbetsgivare. Ikea är ett exempel på ett svenskt företag som valt att jobba så, Spotify ett annat. Precis som Klarna utnyttjar Spotify också möjligheten att skapa så kallade showcase-sidor, där det går att lyfta fram olika produkter ur företagets erbjudande. Spotify har ett showcase för sitt Spotify for Brands.
Narrative har tills vidare valt bort karriärsidan, eftersom det är en för stor kostnad för det än så länge lilla företaget:
Louise Lennersten, Narrative.
– I nuläget söker vi flera kompetenser som inte har så stor närvaro på Linkedin och därför var det inte värt många tiotusentals kronor om året för en karriärsida, utan vi behöver nå ut bredare genom flera olika kanaler. Men jag ser att vi har glädje av Linkedin även med den enklare sida som vi har för företaget, säger Louise Lennersten, hr-chef på Narrative.
Relaterat: SJ hanterar kundrelationer på Twitter
Ett råd hon har till andra företag är att se till att de anställda har uppdaterade profiler där företaget är angivet som arbetsgivare. Deras personliga sidor blir då kopplade till företagssidan. I högerspalten går det att se hur många av företagets anställda som finns på Linkedin och med ett klick visa vilka de är:
– Vi har mycket trafik till företagssidan och även om det inte blir så mycket interaktion med besökarna där är det många som klickar sig vidare till oss som jobbar på företaget och tar direktkontakt, bland annat för att förhöra sig om hur Narrative är som arbetsplats, berättar Louise Lennersten.
Anna Fredrixon, Truecaller
Samma mönster ser Anna Fredrixon, hr-ansvarig på Truecaller: Företagets sida på Linkedin är bara en utgångspunkt för dem som intresserar sig för Truecaller.
– Vi talar om för våra anställda att de är våra bästa ambassadörer och ber dem se till att de är kopplade till varandra och vår företagssida. Dessutom är det viktigt att de uppdaterar sina egna profiler, säger hon och fortsätter:
– När vi söker mer seniora personer är det viktigt att de ser all den kompetens som finns på företaget. Om de surfar runt bland våra anställda och det mest ser ut som om det är juniora utvecklare framstår Truecaller inte som en lika attraktiv arbetsgivare.
Och det är uppenbart att många kandidater gör en grundlig research. I anställningsintervjuer händer det att Truecaller både får kommentarer om intressant kompetens som finns på företaget eller frågor om sån som saknas.
Att profilera sig som arbetsgivare – ofta kallat employer brandning – är därför en av de viktigaste anledningarna till Truecallers närvaro på Linkedin. Det påverkar också hur hur plattformen används jämfört med sociala medier. På Instagram är exempelvis kommunikation med slutanvändarna huvudmålet, medan Linkedin ska visa upp Truecaller som en arbetsplats man vill söka sig till. Konkret handlar det om någon uppdatering i veckan, och en blandning mellan jobbannonser, artiklar om företaget och bilder.
– På Linkedin finns en högre förväntan och ett större engagemang än i andra sociala medier. Därför måste det också vara en högre kvalitet på de uppdateringar som görs, vilket sänker tempot. Dessutom får man vara försiktig så att man inte upplevs som ett företag som spammar på Linkedin, säger Anna Fredrixon.
Calle Fleur, tidningen Chef
Calle Fleur är ansvarig för tidningen Chefs digitala kanaler och utnyttjar Linkedin i ett annat syfte än Narrative. För honom handlar det inte om rekrytering utan om kontakt med kunderna, tidningens läsare.
– På Facebook och Twitter suddas gränserna mellan privat och professionellt ut, på Linkedin handlar det bara om jobb. Vi ser att vi får betydligt bättre spridning på det material vi lägger ut på Linkedin jämfört med Twitter, säger han och fortsätter:
– En länk på Twitter kan ge några hundratal besökare till vår webbplats, en länk på Linkedin flera tusen. Trots att vi har ungefär lika många följare på respektive plattform.
Hans råd är att fundera över vilken typ av kommunikation som passar var – och varför man som företag utnyttjar en viss plattform.
– På Linkedin kan vi se att 90 procent av dem som följer oss har en beslutsfattande position i någon form. Antagligen är det också därför som våra handfasta artiklar med råd och tips går så bra där och därför det också är en plattform för att marknadsföra utbildningsnätverk och evenemang, säger han och fortsätter:
– Det är många svenskar som har ett konto på Linkedin, men fortfarande upplever jag att det finns en osäkerhet kring vad de ska ha det till. För företag är det en chans: De kan se till att fylla Linkedin med relevant innehåll.
- För att rekrytera.
- För marknadsföring gentemot kunder och partner.
- För att marknadsföra företaget som arbetsplats.