På onsdagskvällen svensk tid släppte Google Inbox, ett projekt med ambitionen uppvriden på klassiskt Google-manér: En mejllåda som arbetar för dig. En revolution som en gång för alla kommer råda bot på plågan med arbetsdagar som hackas sönder och samman av en ständigt pockande mejllåda?

Efter att ha testat i ett par timmar måste mitt svar bli nej. Men det kan bli en rätt välkommen uppgradering.

Låt oss först kolla på det centrala funktionerna:

  • Hittar rätt mejl vid rätt tillfälle, utan att du har bett om det. (Har du använt assistenten Google Now är detta välbekant.) Är det dags att checka in på flyget? Påminnelsen dyker upp av sig själv när det är aktuellt, eftersom Google har identifierat ett mejl från flygbolaget och ur det grävt fram avgångstid och destination. Det här är Google i sitt lite creepy esse. Något sådant mejl fanns dock inte under tiden jag testade så jag kan inte uttala mig om hur väl det funkar. 
  • Hantering av alla mejl i samma grupp på en gång. Jag markerade ett mejl som klart och fick upp ett käckt meddelande att fler än 25 brev nu var arkiverade som färdiga. De var alla klassade som “Uppdateringar”. Wups? Om du har mejlat mig de senaste månaderna och inte fått svar. Skriv igen! 
  • Snooze-funktionen, som på Googlespråk kallas “pausa”. Principen är enkel: Du får ett mejl som behöver ett svar eller en annan reaktion från dig, men det här är fel tillfälle. Slajda meddelandet åt sidan för att signalera detta. “Återkom i morgon.” Eller ikväll, nästa vecka eller exakt den 4 november klockan 14:00. Bra, men ingen unik funktion.
  • Påminnelser överst i mejlkorgen. Kom igen, jag kan inte vara den enda som mejlar mig själv med subject “handla mjölk”? Ett oläst brev märker man ju, ungefär som ett snöre knutet runt fingret. Att låta e-post och påminnelser smälta samman är en utmärkt idé.

Två saker sticker ut under mina första timmar med Inbox.

För det första: Den som redan använder Google fliksystem kommer inte trilla av stolen. Flikarna sorterar bort meddelanden från sociala medier, nyhetsbrev och andra uppdateringar från din ordinarie mejlbox. Det fungerar förbluffande bra och slår bara fel enstaka gånger.

Inbox funkar ungefär likadant. Mejl av samma typ klumpas samman, även om dessa klumpar läggs i flödet istället för bara under flikar längst upp på sidan.

För det andra: Inbox lånar friskt från appen Mailbox. Den fick uppmärksamhet för att den skapade ett till synes nytt sätt att hantera e-post. Varje mejl kunde hanteras direkt. Antingen genom att arkiveras, besvaras, raderas eller senareläggas med snooze-funktionen. Google har gått så långt att “arkivera”, ett begrepp jag tror Google var först med i mejlsammanhang och som har hängt med så länge jag kan minnas, nu har ersatts med “klar”. Alltså – jag är klar med denna mejltråd. Jag behöver inte längre se den, men radera den inte. Dessutom har Google snott färgkoderna från Mailbox, där grönt betyder klar/arkivera och gult betyder snooze.

Inbox lider en smula av att vilja automatisera för mycket. Mejl är viktiga grejer. Ett enda borttappat brev kan få förödande konsekvenser. Därför blir jag skraj när de arkiveras – förlåt, klar-markeras – flera åt gången utan att jag har järnkoll på vad som händer.

Däremot bygger Inbox på en mycket klok insikt om e-post: Vår mejl är i dag bara delvis ett kommunikationsverktyg. Den är lika mycket ett privat notifikationscenter, platsen för biljettbokningar, beställningsbekräftelser och pingar från sociala nätverk. Sådant måste sorteras, och få gör det lika bra som Google.

För mejltrådar med riktiga människor kan jag gott fortsätta med med Gmail, men Inbox excellerar när det gäller resten. Det fina är att man kan testa Inbox utan att ge upp Gmail. De två gränssnitten fungerar helt parallellt mot samma mejllåda.

(Som en detalj måste jag påpeka den udda svenskan i gränssnittet: “Markera lossade poster som klara.” The what now? Och nej, jag har inga invites att bjuda på.)


Linus Larsson är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @LinusLarsson.

Fakta

  • Inbox är ett nytt gränssnitt för Gmail.
  • I dagsläget krävs en inbjudan för att använda Inbox.
  • Inbox finns som app till Android och IOS samt i en webbversion.