facebook-logga

Följande fråga kom in på Internetworlds Facebook-sida: "Hej! Jag är admin på en sida där vi brukar nå cirka 3000 personer per inlägg. (Det brukar variera mellan 1000 och 7000.) Men nu har det hänt något med Facebook. Vårt senaste inlägg har, efter att ha legat ute hela dagen, 10 visningar! Något för er att gräva i kanske? Själv hoppas jag det är statistiken som är trasig, för om det här är hur det skall fungera framöver kan vi ju lika gärna strunta i Facebook".

Robert Rydefalk, grundare av bloggen Facebookskolan svarar: Visst kan statistiken spöka ibland men faktum är att Facebooks organiska räckvidd för inlägg skapade av sidor går stadigt neråt. Människor använder Facebook mer och mer och genom att göra detta ser de till att de får fler händelser i sina nyhetsflöden. De blir vänner med fler personer, går med i grupper, skapar event, spelar spel, och så vidare. Alla dessa händelser bidrar till att fler och fler inlägg "krigar" för att få synas i användarens nyhetsflöde. Därför har Facebook en teknik som försöker avgöra vad det är som syns i användarens nyhetsflöde. Denna teknik behövs då en genomsnittlig användare på Facebook annars skulle få cirka 1500 inlägg i sitt nyhetsflöde, varje dag.
Så vad är det då som dyker upp i användarens nyhetsflöde? Inlägg som anses vara relevanta och intressanta för användaren. Som sidägare behöver man därför se till att ens inlägg skapar engagemang – ju fler som gillar, kommenterar på och sprider ett inlägg desto mer intressant anses det vara i Facebooks ögon och därmed ser de till att inlägget rankas högre i användarnas nyhetsflöde.

Den organiska räckvidden kommer fortsätta minska. För något år sedan var den på cirka 16 procent i genomsnitt för alla sidor (16 procent av sidans alla fans såg inlägget i sitt nyhetsflöde). Nu är denna siffra nere på 6-8 procent.
För att säkerställa att ens följare ser ens sidas "alla" inlägg finns det en del åtgärder man kan åta för att förbättra sina chanser:

1. Satsa på content marketing. Era inlägg behöver engagera era användare. Publicerar ni ett inlägg som ingen "gillar" kommer färre användare se era inlägg.

2. Delta i diskussionen. Efter ni publicerat ett inlägg som användare börjar kommentera på - hoppa in i diskussionen och bidra med värde. Detta skapar engagemang och trovärdighet.

3. Be trogna följare att klicka i så de får en notifikation så fort ni skapat ett inlägg. Detta kan följare göra genom att föra muspekaren över gilla-knappen på er Sida och klicka på få notifikationer.

4. Använd er av annonsering för att öka räckvidden för era inlägg.


Vill du ställa en fråga? Kika in på Internetworlds Facebooksida.