För nionde året i rad utser Internetworld nu landets mest lovande startups. Idag: plats 3.

Nytt för i år är 30-sekunderspitchen. Man brukar prata om en elevator pitch, en presentation av ens affärsidé som går så snabbt att man hinner dra den om man råkar dela hiss med en potentiell investerare. Vi erbjöd alla bolag på listan att skicka sin egen filmade hisspitch.

Här kan du läsa tidigare delar:
Startuplistan 2014: plats 24-15
Startuplistan 2014: plats 14 - 9
Startuplistan, plats: 8 - 4

3. Peppy Pals

Spelvärlden har beskylts för mycket, men sällan talas det om spel som utvecklar empati, känslor och vänskap hos spelarna. Det är just det som gör bolaget Peppy Pals och deras spel Peppy Pals så innovativa och spännande. Att använda spel för att lära och utveckla männsikor i alla åldrar är något som ligger väldigt rätt i tiden. Och genom att nå fram till barn i tidiga åldrar har bolag som Peppy Pals faktiskt möjlighet att förändra världen – en spelare i taget.

Peppy Pals Peppy Pals Empathy Adventures är företagets första spel som släppts för Android och IOS. Målet med spelet beskriver bolaget bland annat så här “We want to create less Hitlers and more Gandhis in this world”. Och spelet har redan fått stor uppmärksamhet och positiva reaktioner både i media och bland föräldrar och förskolepersonal.

– Jag tror att folk saknar en motpol till den hårda spelvärlden. Man tar det för givet med medkänsla och att vara snäll. Men när någon tar upp det blir folk berörda, säger Rosie Linder, vd.

Som exempel valde Amazon nyligen ut Peppy Pals som rekommenderad app i sin appbutik.

– Vi har fått höra att responsen har varit jättebra och spelet har fått fina recensioner.

Rosie Linder
Rosie Linder är vd på Peppy pals.
Rosie Linders vison är att skapa produkter som utvecklar emotionell intelligens hos användarna.

– Fortfarande är det största fokuset i skolan och samhället i stort på prestation. Samtidigt finns det forskning som visar att emotionell intelligens är en avgörande framgångsfaktor för människor.

Men det är knappast någon slump att Peppy Pals tagits väl emot. Spelet har utvecklats med häjlp av psykologer, med gedigna användartester på till exempel förskolor och ett genomtänkt designkoncept. Eftersom spelet handlar om känslor och interaktioner mellan människor, men är helt utan språk krävs det mycket av utvecklarna för att kommunicera och visualisera känslor och information så att användarna förstår. Peppy Pals har till exempel två anställda utvecklare som jobbar enbart med animation.
Rosie Linder lyfter fram speldesignern Erik Wonnevi som “hjärnan bakom” speldesignen.

– Det är han som är arkitekten som förverkligat idén som jag hade. Han förstår sig verkligen på emotionell intelligens, säger hon.

– Jag får ofta uppmärksamhet, men jag vill lyfta fram mitt team. Det krävs mod av mina utvecklare att satsa på sin passion att beröra världen med spel. Det skulle kunna gå och få jobb på till exempel King eller något annat stort bolag.

Nu jobbar Peppy Pals på nästa spel samtidigt som de försöker marknadsföra Peppy Pals internationellt. Framtiden är inte utan utmaningar.

– Jag är inte utvecklare utan civilekonom och allt det här började i en mammas tankar på vad jag saknade. “Hur svårt kan det vara?”, tänkte jag. Tur att man är lite naiv som entreprenör ibland annars hade jag lagt av för länge sedan, säger Rosie Linder.

Fakta Peppy Pals:
Grundare: Rosie Lider
Grundat år: 2011 men igång först 2013
Antal anställda: 9 delägare
Finansiärer: Almi och Vinnova, Reach for Change
URL: http://peppypals.com/

Fakta

För nionde året i rad utser Internetworld Sveriges hetaste digitala entreprenörer.

Tidigare listor: Sveriges hetaste digitala entreprenörer 2013
Sveriges hetaste digitala entreprenörer 2012

Juryn har i sitt arbete bearbetat cirka 200 nomineringar, samt tagit emot förslag och synpunkter från flera av Sveriges mest framstående företagsinkubatorer, universitet, högskolor, investerare och riskkapitalbolag.

Företagen som kommer med på listan får inte ha varit med på tidigare