Igår kväll kom nyheten om att en rad film- och skivbolag drar Bredbandsbolaget inför domstol för att blockera Pirate Bay och Swefilmer. Senare framkom att även tv-bolag, bland dem SVT, backar upp samma krav.

Egentligen borde man inte bli förvånad – samma grepp har använts i andra delar av världen, inte utan framgång. Bland annat har det skett i våra nordiska grannländer. Blockeringarna har i regel föregåtts av uppmärksammade domstolsförhandlingar, men gång på gång har de som försvarar fri tillgång även till sajter som Pirate Bay och Swefilmer förlorat.

Nu kommer samma strid till Sverige. Låt oss invänta domen, men några saker kan man konstatera redan nu:

  • Blockering av dessa sajter skulle var något helt banbrytande i Sverige och öppna för en utveckling som är svår att överblicka. Visst, domstolar har krävt av en operatör (Vem minns Black Internet-fallet?) att klippa linan till The Pirate Bay förr, men då hade handlat om den konkreta uppkopplingen till sajten. Det här är något helt annat – helt vanliga bredbandsuppkopplingar ska stoppas från att nå en sajt som i övrigt fungerar på nätet. 
  • En blockering skulle på sikt gälla alla operatörer, helt utan undantag. Bolagen har valt ut Bredbandsbolaget som ett första exempel, men de kommer tveklöst gå vidare om de får domstolen med sig. 
  • En fällande dom skulle inte innebära slutet för Pirate Bay och Swefilmer i Sverige. Den som tror det är historielös. Snarare skulle det starta en katt och råtta-lek på nätet av det slag vi har sett så många gånger förr. Användare och sajtägare klurar ut ett sätt att ta sig runt spärren, blockeringen utvidgas varpå användarna och sajtägarna klurar ut ett … Ja, ni fattar. Vanligtvis är det den som försöker hålla borta sajter de ogillar som går förlorande ur en sådan strid.

Linus Larsson är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @LinusLarsson.