– Någon måste pusha gränserna. Vi som har gjort det ser det som ett första steg för att utreda vad som är möjligt. Genom att ha chipet i handen börjar vi tänka på sätt det kan användas på.

– Det jag har opererat in är ett standard rfid-chip som kan läsas och skrivas till. Där finns 888 byte att skriva information på. Den som skannar min hand får mina kontaktuppgifter, så min hand pratar maskinspråk nu. 

Michael Kazarnowiczs egen film om hur han fick implantatet.

Om detta chip är ett första steg, vad blir nästa?
– Jag är inte alls främmande för att vi kommer få små maskiner inne i våra kroppar som kan mäta vårt hälsotillsånd. Jag har inga moraliska betänkligheter kring att bli en cyborg. För mig bygger inte mänsklighet på att bestå av kött och blod. Så länge det hjälper mänskligheten att ta grepp om vår egen utveckling så är det bra. Chippet är ett steg i den riktningen. 

Michael Kazarnowicz twittrar om chipets avläsning.
Vad kommer du berätta om wearables på Webbdagarna?
– Jag kommer prata om hur tunn gränsen mellan wearables och vår omgivning är. Dels om prylar som Google Glass och Apple Watch, men också om hur gränsen mellan oss och våra hem suddas ut. Jag har till exempel en Beddit i min säng som spårar hur jag sover. Är det en wearable eller en del av mitt hem?

Vad använder du själv mest?
– Jag har testat nästan alla typer av aktivitetsmätare, men jag använder inte någon av dem längre eftersom de inte fyller någon funktion. De kan inte göra om data till insikter. Vad betyder det egentligen att om går 10 000 steg om dagen?

– Två jag använder nu är Lumo Lift och Moov. Lumo coachar mig så jag får bättre hållning. Den håller reda på min ryggrad och säger åt mig när jag har sjunkit ihop. Move hjälper mig att sätta i foten rätt när jag joggar. Det är precis sådant som behövs för att ändra ett beteende, små påminnelser.

Vad måste hända för att wearables ska bli mainstream?
– Dels formfaktorn. Där öppnar smartklockorna dörren. Det finns ett socialt stigma kring till exempel Google Glass. Det andra är att mjukvaran anpassas. Android Wear har kommit långt, men inte alla apputvecklare har hänt med. Använder man notifikationer så blir man galen. För att det ska bli mainstream så måste utvecklarna skriva bättre mjukvara.

Till sist, vad får man inte missa på Webbdagarna Växjö?
– Jag vill gärna lyssna på Malou och Måns Adler från Ustwo – Monument Valley är ett av de bästa spelen till iPhone! Sen är Hampus Brynolf alltid skarp och intressant när det gäller data och spridning, så det missar jag inte heller.

Fakta

Vad? Några av Sveriges bästa talare och en mötesplats för alla som arbetar med digitala kanaler.
När? 4 december 2014
Var? Växjö Konserthus
Boka din biljett på Webbdagarna.se.