Urb-it har redan rekryterat hundratals frilansbud som får leveransuppdrag från butiker och e-handlare i centrala Stockholm via en app. Grundidén är att leveransen inte ska ta längre tid än en timme. I skrivande stund närmar sig Urb-it ett hundratal order om dagen och tjänsten ska lanseras brett i mars.

– Urb-It One Hour blir en mer personlig och mer flexibel och hundra gånger snabbare än tidigare, säger Mats Forsberg, vd på Urb-it i en rekryteringsvideo.

Butikerna måste ligga i centrala Stockholm och mottagarna måste befinna sig i Stockholms innerstad. Anslutna frilansbud får förslag på uppdrag via en app och tackar de ja ska varan levereras inom en timme. Betalningen till frilansbudet, 80 kronor, sker sedan i realtid direkt efter leveransen.

Kunderna kan följa leveranserna via en egen app och även butikerna kan bevaka leveranserna via en app.

Läs mer: Konverteringen har ökat med 42 procent

Det krävs en integrering med Urb-its api för att kunna utnyttja tjänsten. Ambitionen är sedan att lansera tjänsten i flera Europeiska huvudstäder under nästa år.

I USA erbjuder aktörer som Amazon, Google och Ebay leveranser samma dag på ett stort antal platser. I Stockholm har företag som Dustin, Zoovillage och Webhallen länge erbjudit sammadagsleveranser. Dustin tar 479 kronor, Webhallen tar 299 kronor och Zoovillage tar 99 kronor för leverans samma dag.

Konsumenterna själva har idag inga förväntningar på en-timmesleveranser. Bara en procent av konsumenterna förväntar sig leveranser inom ett dygn. Och 68 procent är nöjda med tre till fem dagarsleveranser, enligt E-barometern Q1 2014. Däremot förväntar sig tio procent av företagen leveranser inom ett dygn.

Läs mer: Är detta beviset för Twitters e-handel?


Missa inte spåret om e-handel som Urban Lindstedt håller i samband med Webbdagarna Stockholm 24-25 mars: http://www.webbdagarna.se/