– Göteborg har en pulserande kraft som vi vill ta tillvara på, säger Peter Kurzwelly, som tillsammans med Jens Östgaard, Patrik Wigton och Kristoffer Lind håller i trådarna för G-lab21.

Lanseringen av G-Lab21 i Chalmers Teknikpark sker i januari och just nu renoveras de 1 200 kvadratmeter stora utrymmena där G-Lab21 ska hålla till. Fastighetsmiljardären Erik Selin, Let’s deal-grundaren Alexander Hars, jeansfabrikören Palle Stenberg och fotbollsproffset Mohammed Ali Khan har knutits till verksamheten, och kommer att bidra med såväl goda råd som genom att vara förebilder.

Läs mer: 3600 koppar kaffe – här är Webbdagarna Göteborg i siffror

Det finns redan flera inkubatorer i Göteborg. Encubator, Chalmers Innovation, GU Holding, Framtidens Företag och Brewhouse är några av de mest kända.

– Men det speciella med G-Lab21 är att vi är privat drivna och inte är beroende av bidrag från varken staten, utbildningsinstitutioner eller andra. Vi är inte knutna till någon och vi tar heller inte ägande i bolagen, vilket ger oss en annan flexibilitet. På så vis blir vi ett passande komplement, säger Jens Östgaard.

Bakgrunden till inkubatorsatsningen är en workshop i våras om hur Göteborg skulle kunna skapa ett entreprenörskapshus. Business Region Göteborg arrangerade och en 77-sidig lunta med förslag och idéer togs fram. I den står det bland annat att det krävs en aktör som tar ansvar för lokalen och allt runtomkring den.

Läs mer: Niklas Zennström: ”Så slår vi Silicon Valley”

– Problemet var bara att ingen tog på sig detta ansvar, så vi bestämde oss i stället för att vi gör det själva. Men vår förhoppning är att övriga partners i staden på ett eller annat sätt också kommer att vara med på tåget, säger Peter Kurzwelly.

Man hämtar inspiration från både Stockholm och Öresundsregionen, där entreprenörslivet i startupvärlden är påtagligt. Men Göteborg är helt klart också på uppåtgående.

– Det finns redan en hel del bra privata initiativ med evenemang såsom #GbgTech, Startup Grind, Startup Ping Pong och diverse hacks, men det behövs även en fysisk arena att samla alla på. På G-Lab21 har vi dessutom en praktisk närhet till Chalmers, säger Peter Kurzwelly.

Även om G-Lab21 är helt ny har lokalerna tidigare härbärgerat en inkubator, i form av Iqube i Göteborg, som startades av Patrik Wigton. Iqube bytte senare namn till Coronet Business Lounge, som varit ett mer traditionellt kontorshotell.

– Vad vi har lärt oss av Iqube är att de bästa företagen kommer att växa oavsett hur och var de befinner sig. Men genom att koppla ihop rätt personer med varandra och i övrigt på bästa sätt göra så att de trivs går det att accelerera tillväxten och göra så att bolagen når ännu längre, säger Kristoffer Lind, som nu intar en ägarroll i stället för att operativt satsa sin tid och energi i enskilda bolag.

Finansieringen av G-Lab21 ska främst täckas av hyres-, medlems-, och partnerintäkter.

– Vår plan är att hjälpa till att skapa riktigt bra bolag. Sådant tar dock mellan sju och tio år att göra, så det krävs en långsiktighet och till 2021 ska vi ha varit med och skapat några riktigt bra bolag. Vi kommer att sålla bland alla företag som vill in på G-Lab21, och vårt fokus är globalt inriktade företag med globala och skalbara affärsidéer, säger Jens Östgaard.

Fakta

Storlek: 1 200 kvadratmeter, plats för 100 personer.

Adress: Chalmers Teknikpark, Johanneberg Science Park.

Vision: Att vara en mötesplats och ett talangkluster.

Övrigt: Drivs av Peter Kurzwelly, Jens Östgaard, Patrik Wigton och Kristoffer Lind.