Therese Reuterswärd
Hur skulle du sammanfatta 2014 som e-handelsår?

2014 har varit Klarnas och konverteringsoptimeringens år. Nu har de flesta e-handlare skruvat på betalflöden, formulär och produktbeskrivningar och kommit så långt som det är tekniskt möjligt. Men det går fortfarande inte att betala med ett klick eller med mobilt Bank ID. Vem kommer att ta steget till en standard?

Jag väntar också på att fler leverantörer ska lägga vikt vid kundens första möte med produkten, så att paketering, förpackning och upplevelsen vid uppackning får lika mycket kärlek som innan själva konverteringen.

Finns det exempel på folk som gjorde riktigt bra eller riktigt dåliga saker under året?

Jag vill ge en ros till EU-kommissionen som har författat det nya distanshandels-direktivet som gör det olagligt för sajter att smyga in dolda kostnader och avgifter, förbjuder användning av så kallade "dark patterns" (fulknep) och tvingar e-handlare att tydligt berätta vad som gäller vid retur och återköp.

Vad överraskade dig?

Googles ständigt ökade CPC-kostnader (cost per click) fortsätter att överraska mig och säkert många andra annonsköpare. Snart måste vi fatta beslut om hur beroende vi vill vara av betald söktrafik och hur man motiverar att omsättningen inte ökar i takt med hur mycket som spenderas på annonser.

Vad spår du inför 2015?

Jag tror på kreativa leveransalternativ och fiffiga fraktlösningar som sätt för e-handlare att differentiera sig på nätet: paketautomater, leverans samma dag och smarta prenumerationer. Företag med fysiska butiker utvecklar sina omnikanal-koncept: Beställ via appen och hämta upp i butik. Ta en digital nummerlapp på väg till butiken, där kassapersonalen ser vilka produkter du har kikat på online.

Den miljömedvetna Therese hoppas på möjlighet att välja klimatsmarta fraktsätt, att kunna hyra, låna och köpa mer begagnat. Jag tror på utveckling inom "e-handel som gör gott", exempelvis digitala insamlingsbössor där man kan ge bidrag till väl­görenhet i samband med att man slutför sitt nätköp.

Vad hoppas du på?

Jag hoppas att de svenska telefonoperatörerna återgår till att erbjuda flat-rate för obegränsad surf i mobilen.

Fakta

Favoritapp: Sanebox

Favoritsajt: Netflix

Bäst 2014: Linas Vegetariska Matkasse

Sämst 2014: Handelsbankens säkerhetsdosa.

Nyårslöfte: Att fixa internetuppkoppling på mitt sommarställe.