När 2014 går mot sitt slut intervjuar vi digitala profiler om året som gått och vad de hoppas på till framtiden.
Tidigare delar:
”E-handlare måste lägga mer kärlek på paketet”
Hur skulle du sammanfatta 2014?
Tiden är äntligen förbi då man kan förlita sig på köpta reklamplatser! I stället har flera svenska företag tagit steget fullt ut och börjat jobba redaktionellt med innehåll i sina digitala kanaler. Flera jämför sig redan med mediehus. Jag tycker att det är en spännande utveckling som kan bidra till mer intressant innehåll i stället för trött reklam. Det skapar också ett digitalt medielandskap som ställer nya krav på public service-bolagen, vars uppdrag jag tycker blir allt viktigare.
Finns det några som gjort väldigt rätt eller väldigt fel under året?
New York Times läckta "Innovation Report" kändes rätt på flera sätt. Det interna dokumentet skulle hjälpa tidningen att anta en ny digital strategi och oavsett om spridningen var medveten eller ej så lyckades man starta en viktig diskussion kring de digitala utmaningarna för traditionella medier. Det placerade NY Times i mitten av samtalet och gav dessutom ett intryck av att tidningen ville göra om och göra rätt. Smart.
Vad spår du inför 2015?
Förhållandet mellan kanalägare, innehållsproducenter och publiken kommer att fortsätta att förändras drastiskt. Vi kommer att se ännu fler personaliserade upplevelser som bygger på analys av alla de data som vi som publik lämnar efter oss. Upplevelser som är designade utifrån var vi är, vem vi är och vad vi gillar. Enligt Jimmy Maymann, CEO på Huffington Post, publicerar de i dag 1 600 artiklar om dagen. Genom att ännu bättre kunna förutsäga vad mottagaren vill ha kommer man kunna minska den mängden drastiskt och i stället öka kvaliteten.
Innehållsproducenter kommer att ha ännu svårare att kontrollera hur deras innehåll sprids och presenteras. Det bästa man kan göra är att skapa innehåll som är enkelt att ompaketera, både för sig själv och för andra. Man måste se alla som sprider innehållet som publiceringsplattformar och lära sig av hur andra presenterar det man producerat. Bland annat the Guardian har berättat om hur deras innehåll kan dra mer trafik till andra sajter än deras egna, då andra paketerar innehållet på ett mer attraktivt sätt.
Trenden att kanalägare, som Netflix, börjar producera eget innehåll kommer att fortsätta. Frågan är vad som händer när de riktigt stora kanalägarna, som Facebook och Youtube (det vill säga Google), börjar producera innehåll på allvar och hur det påverkar deras relation till användarna. Facebook har tydligt markerat att de satsar på sin egen videospelare och kommer att ta upp kampen med Youtube om användarna.
Vad hoppas du på?
Samma tendens som drabbar övriga samhället drabbar oss också på nätet. Det gäller bland annat de ökade klyftorna i samhället. Tillgången till internet är i dag utbredd, men skillnaden på hur vi använder nätet är fortfarande stor. Till exempel använder högutbildade i större utsträckning internet för att söka information och fakta än vad lågutbildade gör (Svenskarna och internet 2014). Det bidrar knappast till ökad samhörighet. Jag hoppas att vi under 2015 ser fler digitala initiativ som hjälper oss att överbrygga de klyftor vi lever med i dag!
Favoritapp: VSCOcam, för fotoredigering.
Favoritsajt: Pocket & Feedly, för att hålla reda på det bästa innehållet online.
Bäst 2014: Taxiresan längs strandpromenaden i Havanna.
Sämst 2014: Klyftorna.
Nyårslöfte: Våga testa för att lära!