Jag testade nyligen att skapa en Tictail-butik på skoj. Det var oerhört enkelt. Utan några fasta kostnader går det att lägga upp en helt okej butik med betallösningar och allt. Men det är inte samma sak som att få igång tillräcklig försäljning för att kunna plocka ut en vettig lön och börja anställa folk.

Idag finns det en färdig infrastruktur med e-handelsplattformar, logistikpartners och betallösningar som gör det enkelt att komma ingång med e-handel oavsett om du investerar 1000 kronor eller 500 000 kronor. De låga trösklarna gör att många känner sig kallade, men i slutändan är det få som verkligen lyckas bygga ett riktigt företag.

Därför kan det nästan kännas som att träffa bönder som klagar över vädret när ett gänga luttrade e-handlare samlas på någon e-handelskonferens. Det klagas på posten, på Google, på konkurrenter och på kunder. Att bara kopiera någon tidigare succé-butik leder sällan till lönsamhet. Tidigare lönsamma butiker brottas med lönsamheten när riskkapitalstinna aktörer som Zalando köper alla klick de får och skämmer bort kunderna med fri frakt och fri returfrakt.

För att lyckas med e-handel idag måste du gjort din hemläxa. Det krävs ordentliga affärsplaner, kapital och en verklig analys av den underliggande efterfrågan. Dessutom ska man helst behärska allt från a/b-tester till Google Adwords och kunna skriva produkttexter som säljer. Säljer du andras varumärken måste du göra allt bättre än etablerade konkurrenter.

En kraschkurs i e-handel är väl investerade pengar för de flesta. Genom att bara undvika ett nybörjarfel tjänar du in kursavgiften med råge. Därför arrangerar Internetworld en kraschkurs i e-handel den 4 februari i Stockholm. Vi vill inspirera och ge så mycket kunskap det går på en dag. Att investera i kunskap är första steget till en framgångsrik e-handel. Sedan är det bara blod, svett och tårar kvar.


Korta ner din uppstartssträcka och få handfasta tips för att sälja mer från en av Sveriges främsta e-handelsexperter. Läs mer om Internetworld Academys kurs i e-handel och anmäl dig här