De vanligaste och mest basala tipsen för att synas i sökresultaten handlar bland annat om metadata och att relevanta nyckelord ska användas i texterna på webbplatsen.
Vi bad två experter på sökmotoroptimering ge fem tips var för en webbplats där de vanliga åtgärderna redan är gjorda. Bernt Johansson driver Firstly och har tips som bland annat handlar om geografiskt sök, medan Christian Rudolf på Topdog uppmanar till jakt på döda länkar.
Bernt Johanssons tips:
1. Tävla mot dina lokala konkurrenter
Google har under året ökat antalet sökord och fraser som listar träffar från din närhet. I dag räcker det att söka på “frisör” istället för “frisör Västerås” för att få träffar på orten. Och det handlar inte bara om träffar från Google Places utan om det “vanliga” sökresultatet.
– I sökfraser där Google har anledning att tro att du är ute efter en lokal leverantör lyfter de ofta in två, tre lokala leverantörer bland de tio första, säger Bernt Johansson.
En sökning på smörgåstårta är ett exempel där länkar till recept kompletteras med länkar till några lokala kaféer eller matbutiker.
– Det här ger nya möjligheter för lokala näringsidkare att komma in på Googles första sida eftersom man för de här platserna bara konkurrerar med andra företag på orten.
2. Anpassa webbplatsen till mobiltelefoner
Allt fler sökningar sker i dag från mobiltelefoner. Här kan Google med ännu större precision avgöra var den som söker befinner sig, vilket kan göra det första tipset än mer relevant.
Men i träfflistan som visas i mobiltelefonen har Google börjat märka ut vilka webbplatser som är anpassade för den mindre skärmen.
– I dag verkar det inte påverka rankningen, men det finns anledning att misstänka att det är nästa steg. Se därför till att företagets webbplats uppfattas som mobilanpassad av Google, säger Bernt Johansson och fortsätter:
– Det har pratats om att lokalt och mobilt sök kommer att bli viktigare i framtiden. De här två första tipsen visar att det inte bara är snack.
3. Försök komma med i Google News
För vissa sökfraser kompletteras det vanliga resultatet med några länkar hämtade från Google News.
– Under året har vi sett många fler sajter listas via Google News, ofta på sökfraser som inte är lika uppenbart nyhetsrelaterade, och därmed få en gräddfil in i träfflistorna. Det här är en möjlighet som många inte upptäckt, men det krävs att du har en webbplats med ett kontinuerligt nyhetsflöde för att bli inkluderad i Google News.
Bernt Johansson råd är därför att först analysera om det finns Google News-träffar med i sökresultatet på sökfraser som är relevanta för företaget. Om det gör det är nästa steg att ansöka om att komma med i Google News.
4. Var tydlig med vilket innehåll som är ditt bästa
Strössla inte med länkar till undersidor från din webbplats förstasida, utan länka till de sidor som innehåller information där du vill ranka högt.
– Jag har erfarenhet av många projekt där man jobbar på det här sättet utifrån säsongsvariationer. Förstasidan har bra länkkraft och strax före jul ser man till att utnyttja den för att dra trafik som handlar om julfirande för att mot sommaren lyfta fram annat innehåll.
Men, varnar Bernt Johansson, länka inte för mycket! Då sprids länkkraften från förstasidan till för många ställen och Google uppfattar allt som lika oviktigt.
5. Satsa på relationsbyggande
– Under 2014 var det tydligt att Google hade lagt in en överväxel för att identifiera och straffa köpta länkar, även om vi inte har sett så mycket av det i Sverige än. Men jag tror att det kommer här också, säger Bernt Johansson.
Lösningen är enkel och tidskrävande på samma gång: Det handlar om att satsa på relationsbyggande och den vägen få “förtjänade” länkar.
– Försök att hitta processer som ger länkar som dina konkurrenter inte kan komma åt. Det ger er den konkurrensfördel som många gånger behövs för att vinna över konkurrenterna i träfflistan. Alla kan ju hyra eller köpa länkar, men få kan bygga processer som ger just de länkarna som konkurrenterna inte kan komma åt.
Christan Rudolfs tips:
1. Hitta döda inlänkar
Om andra webbplatser länkar till sidor som inte längre finns på din webbplats tappar du onödig länkkraft. Christian Rudolfs råd är att använda ett verktyg som ahrefs.com för att enkelt hitta och åtgärda problemet.
– Inlänkar som inte längre leder till en sida som finns bör pekas vidare till närmaste relevanta sida, säger han.
Om det bara är en artikel som bytt adress är det givetvis dit du ska peka vidare. Om du inte längre säljer samma skomodell, länka till en sida med andra skor. Utgå från användarperspektivet, på vilken sida vill besökaren mest sannolikt hamna?
– Webbplatsens startsida är nästan alltid sista alternativet
2. Hitta döda utlänkar
På ahrefs.com kan du dessutom göra den omvända analysen: Länkar du till sidor som inte längre finns? I så fall behöver du åtgärda dem.
– Om du har några enstaka döda länkar spelar det kanske inte så stor roll. Men om du har en stor sajt som länkar till tusentals sidor som inte längre finns är det en signal till Google att din webbplats inte har hög kvalitet, att det inte finns någon som bryr sig om innehållet, säger Christan Rudolf.
Av den anledningen menar han att man dessutom ska vara försiktig med att länka till kampanjsidor som ligger på egna domäner.
– Efter ett tag är det någon annan som tar över domänen och använder den till något annat och då är dina utlänkar inte längre relevanta. Och eftersom det inte finns några verktyg för att enkelt identifiera om en sajt ändrar inriktning återstår bara manuellt arbete.
3. Fixa din sökruta
För utvalda e-handlare presenterar Google en extra sökruta i sökresultatet, där potentiella kunder kan göra sökningar direkt i nätbutikens utbud. Men se upp, har du inte gjort inställningarna rätt kommer en sökning i den rutan generera ett nytt sökresultat från Google istället för att vara begränsad till nätbutikens eget utbud.
– Söker någon efter “Nike skor” är det sannolikt en person som ligger nära ett köp. Om det nya sökresultatet då innehåller annonser från dina konkurrenter istället för bara ur ditt eget sortiment ökar risken för att du missar ett köp.
Hos Google finns instruktioner för hur du ska gå till väga för att inte bjuda på trafik till dina konkurrenter.
4. Få bättre statistik
I Google Analytics går det inte längre att se vilka söktermer som drar trafik till din webbplats, allt presenteras i stället i en klump under beteckningen *not provided*. Att köpa Adwords på de sökbegrepp du är mest intresserad av att följa är en väg runt.
– När du kopplar ihop Adwords med Google Webmaster Tools kan du se hur många gånger någon har klickat på din annons men också hur många klick du får på samma sökterm i det organiska resultatet.
5. Utnyttja creative commons
När du skickar ut en pressrelease eller skapar annat innehåll som du hoppas ska intressera webbredaktörer hos de traditionella medierna, se också till att ha bra bilder med creative commons-licens på din webbplats.
Webbredaktörerna behöver nämligen bilder till sina artiklar och ett sätt att få dem att länka till din webbplats är därför att bjuda på bra cc-bilder.
Med creative commons kan du tala om för andra hur de får lov att använda dina bilder. Med villkoret Erkännande måste de som använder bilderna tala om vem som har upphovsrätten till dem men också länka.
Med cc-bilder erbjuder du därmed en bytesaffär: Dina bilder mot deras länkkraft.
Få en uppdaterad bild av hur du kan bli framgångsrik inom SEO. Vi fokuserar på konkreta och praktiska lösningar som du kommer att använda dagligen. Läs mer och anmäl dig här.