De 20-åriga cyklisterna på Stanforduniversitetets campus tar inte mycket hänsyn till två ovana besöka från Sverige. Eva Rosén och Carina Karlsson kryssar över cykelbanan och hoppar upp på en välsopad trottoar. Ett par veckor tidigare kom den första höststormen till Stanford, men den här oktoberförmiddagen är det t-shirtväder. Eva Rosén och Carina Karlsson har precis lyssnat på en föreläsning om hur man går till väga för att sätta upp ett företag i USA. De enas om att den var bra, men att tanken på ett USA-kontor känns avlägsen.

De viker av mot Stanfords huvudbyggnad och kommer in till ”Main quad”, ett torg som omgärdas av Stanfords tolv ursprungliga klassrum och en pampig kyrka i sandsten. Eva Rosén och Carina Karlsson slår sig ner under en palm och hugger in på sina lunchmackor.

Trädgård
Carina Karlsson och Eva Rosén hyr ett hus i San Mateo, eftersom det ligger mitt emellan San Francisco och Palo Alto. Det nyrenoverade huset har både uteplats och pool. Foto: Madelene Eifrém.

Till vardags driver de sin startup Arifiq i Sollefteå. Carina Karlsson är vd och Eva Rosén är marknadschef. Arifiq tar fram ett molnbaserat system med vilket tryckerier kan beräkna priset på trycksaker. Med deras system ges priset omedelbart, något som annars kan ta flera dagar att ta fram.

Den här måndagen har de varit i Silicon Valley i åtta dagar, men har redan hunnit med att träffa många viktiga personer.

– Vi har fått till möten direkt och har fått så mycket information. Alla vi träffar är så öppna och delar med sig av kontakter som kan vara värdefulla för oss, säger Eva Rosén.

Vad de har åstadkommit på en dryg vecka skulle ta ett halvår i Sverige, enligt Carina Karlsson. Bara att få tag på en vd på ett svenskt medelstort bolag är tidskrävande.

– De är fullbokade, de är ute och reser, de har inte tid och så vidare. Här pratar vi med branschledande människor och de säger: funkar det på fredag?

Hon skakar på huvudet och skrattar.

– Jag förstår inte hur deras kalendrar ser ut!

En vecka tidigare landar de på den amerikanska västkusten för första gången. De kliver ur planet med en vag oro i kroppen. Huset de hyrt via Airbnb är med en hyra på 54 000 kronor hälften så dyrt som andra ställen de tittat på. De undrar om de blivit lurade. När de kommer fram till San Mateo, som ligger mitt i Silicon Valley, är det mörkt. Men de kan andas ut. Huset är nyrenoverat och har gott om plats för Eva, Carina och deras familjer. Det ligger på en kulle och när de nästa morgon går utanför dörren ser de ända bort till San Francisco.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Fakta

Silicon Valley is a mindset not a location

Pay it forward - Dela med dig av kunskap och kontakter.

Don’t be a jerk, be humble - Var schysst även i affärslivet

Product Market Fit - Testa produkten mot kundgruppen för att se att du gör rätt saker.

Fomo - Fear of missing out - Kan användas i marknadsstrategi då människor är oroliga för att missa något nytt om de inte köper din produkt.