Ända sedan e-handelns barndom har det skissats på fastighetsboxar för utlämning av paket. Men det är först nu som marknaden är mogen för nya utlämningssystem, enligt Göran Nylén, vd på företaget CombiPlate som bygger systemet för boxutlämning.

- Kunder som testat boxarna i Danmark har varit mycket nöjda, säger han.

CombiPlate planerar att installera fastighetsboxar i 15 till 20 fastigheter i Hammarby Sjöstad till sommaren. Flera logistikaktörer och några e-handlare medverkar i försöken. Systemet har tidigare testats i Köpenhamn, Paris och Luxemburg.

- Det är först när logistikaktörerna delar på infrastrukturen som fastighetsboxar kan bli riktigt stort. Den stora vinsten för e-handlarna är att ledtiderna minskar när kunderna hämtar och returnerar paketen i sin fastighet. Och logistikaktörerna slipper bomma hemleveranser, säger Göran Nylén.

Utlämningsboxar i vanliga fastigheter kommer att elda på e-handelsutvecklingen ordentligt, tror Göran Nylén, vd på företaget CombiPlate som bygger systemet för boxutlämning.

I en fastighet med sex till åtta lägenheter samsas de boende på tre till fyra boxar. Boxarna kan låsas upp med en kod, rfid-nyckel eller den egna mobilen. Även om systemet först kommer att testas i flerfamilljshus i Sverige är den stora potentialen villor och radhus, enligt Göran Nylén.

- Bara i Stockholm finns det 250 000 egna hem. Räkna med en kostnad från 2000 till 3000 kronor för en privat box. Vill du kombinera post och paketlåda samt välja exklusivare material och design blir det dyrare.

CombiPlate vill inte avslöja vilka e-handlare som är med i pilottestet, men han menar att det är mest intressant för e-handlare som säljer lite billigare produkter regelbundet till sina kunder. För Matkasse-aktörer skulle utlämningsboxar vara rationellt, medan dyra och skrymmande sällanköpsvaror som hem- och hushållselektronik fortfarande passar bättre på utlämningsställen och överenskommen hemleverans.